Ook dit jaar wordt het hart van designplatform FOR THE NOW gevormd door de binômes, drie duo's van creatievelingen uit verschillende disciplines en met diverse identiteiten, die zichzelf en elkaar verkennen gedurende een jaar, met de bedoeling een nieuwe visuele taal te creëren en de grenzen van design zoals we ze kennen, te verleggen. In dit artikel stellen we de drie binômes van dit jaar graag voor.

FOR THE NOW is een presentatie- en verkoopplatform voor zowel gevestigde als opkomende Belgische ontwerpers. FOR THE NOW is een initiatief van Flanders DC en zal dit jaar plaatsvinden in november in Tour&Taxis Brussel.

Dit jaar worden er drie duo’s gevormd, waarbij telkens een designer en een kunstenaar worden gekoppeld. De drie duo’s werken gedurende één jaar aan één product. De mix van verschillende identiteiten en creatieve visies leidt tot een nieuwe visuele taal. Op die manier hoopt FOR THE NOW de definitie van design open te trekken, te herschrijven en inclusiever te maken. Zo kunnen we uit onze referentiekaders stappen en breder denken dan ons aangeleerd werd en openstaan voor vormen van design die ons tot nu toe onbekend waren.

1. Binôme Eva Lynen en Vanessa Yuan

Wie zijn ze?

Eva Lynen is actief als illustrator en beeldend kunstenaar. Binnen haar beeldend werk is ze een verteller. Met verzonnen personages en locaties gaat ze op zoek naar de juiste setting om een gebeurtenis te verbeelden. Dat resulteert in speelse beelden waarin kleur en compositie een belangrijke rol spelen.

“Waar tekenen en beelden creëren als een tweede natuur voelt, is design een nog onbekend gebied voor mij. Ik kijk ernaar uit om met een andere bril naar mijn werk te kijken”

Eva Lynen

Vanessa Yuan is geboren in Taiwan. Ze startte als productdesigner in Milaan en evolueerde naar projectmanager voor winkelinrichtingen van Italiaanse modehuizen. In 2011 richtte ze samen met Joris Vanbriel de ontwerpstudio VYDC op in Antwerpen. Sinds 2016 leiden zij hun eigen circulaire designmerk ecoBirdy.

“Dit project geeft me de gelegenheid om op een andere manier te werken dan ik gewend ben en inspireert me tegelijkertijd om na te denken over mijn culturele identiteit”

Vanessa Yuan

Waarom werden ze samengebracht?

De werelden van Eva en Vanessa kunnen niet verder uit elkaar liggen. Vanessa, afkomstig uit het drukke Taiwan waar het visuele heel sterk en nadrukkelijk aanwezig is, en Eva, die het stille Limburg achter zich liet voor de drukte van Brussel waar ze inspiratie opdoet. Vanessa’s werk is sober en gestileerd, dat van Eva is druk en kleurrijk. De één tekent, de ander vindt materialen en vormen uit. Allebei zoeken ze het tegenovergestelde van waar ze vandaan komen. Op die manier komen hun eigen achtergrond en werk niet alleen lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar ook hun werk. De vraag is nu: waar vinden ze elkaar?

Eva Lynen

Eva Lynen

Vanessa Yuan

Vanessa Yuan

2. Binôme Nina Van Herck en Josefien Cornette

Wie zijn ze? 

Nina Van Herck is een productdesigner met de ambitie om emoties te ontwaken, om gesprekken te starten en om schoonheid te injecteren in de alledaagse wereld. Haar stijl is tijdloos, met een organische touch, waarbij de natuur haar grootste inspiratiebron is. ‘Zorgen voor’ zit in Nina’s karakter en dat is de rode draad in haar ontwerpen.

“Dit project is een kans om te leren, persoonlijk te groeien en te innoveren. Ik hoop niet alleen mijn eigen designfilosofie uit te dagen, maar ook de designwereld”

Nina Van Herck

Josefien Cornette (die/hun) is kunstenaar-schrijver. Die heeft een multidisciplinaire praktijk met een achtergrond in kunstgeschiedenis, feminisme, genderidentiteit en beperkingen. Josefien was redacteur bij cultuurtijdschrift rekto:verso. Die bouwt vandaag mee aan een beweging van crip-kunstenaars in België. 

“Ik hoop met dit project een uitdaging voor mezelf aan te nemen, maar ook om een uitdaging aan de maatschappij te geven”

Josefien Cornette

Waarom werden ze samengebracht?

Josefiens werk kent een activistische insteek. Die werd geboren met een beperking, waardoor hun levenspad ietwat anders is verlopen. Het is van daaruit dat die een eigenzinnige kijk op de dingen heeft ontwikkeld. Nina heeft creatieve input gegeven bij de ontwikkeling van een seksmeubel voor mensen met een beperking. Zij wil de designmarkt opentrekken en creaties ontwikkelen voor mensen die uit de boot vallen. Beide personen hebben een brede kijk op de wereld en willen verandering teweegbrengen.
Nina Van Herck

Nina Van Herck

Josefien Cornette

Josefien Cornette

3. Binôme Octave Vandeweghe en Morevi

Wie zijn ze?

Octave Vandeweghe is een kunstenaar die focust op steenslijpen en industrieel productontwerpen. In zijn werk onderzoekt hij hoe schoonheid functie wordt. Door het confronteren van ruwe kristallen met gebruiksvoorwerpen of industrieel vervaardigde elementen cultiveert hij een onaardse spanning tussen natuur en cultuur.

“Mijn werk ontstaat steeds in de heen-en-weer-beweging tussen beeldend werk en gebruiksvoorwerpen. Ook dit project is een inspirerende wisselwerking”

Octave Vandeweghe

Morevi is het Georgisch-Belgische designduo Ana Naskidashvili en Frederik Poisquet. Hun textielwerken zijn geïnspireerd door Georgische tradities, een eerbetoon aan Ana's thuisland. Ze benaderen hun creaties met een onderzoeksgedreven methode, waarbij ze enkel met natuurlijke materialen werken.

“Voor dit project laten we ons inspireren door objecten uit het verre verleden om iets nieuws te creëren dat ook vandaag de dag nog relevant is”

Morevi

Waarom werden ze samengebracht?

Zowel Octave, Ana als Frederik ‘zijn’ de natuur, de wereld om hen heen. Toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten, was het alsof ze onmiddellijk bij elkaar hoorden. Waar Morevi inspiratie haalt in Georgië, zoekt Octave het in de stenen om hem heen. Al werken ze niet met dezelfde materialen, het is hun passie voor het zorgen en eren van Moeder Aarde dat hen verbindt. Ze maken met hun creaties van de wereld een nog mooiere plek. Samen zal er een sprookje ontstaan.

Octave Vandeweghe

Octave Vandeweghe

Morevi

Morevi


Volg updates over FOR THE NOW en de binômes ook op Instagram!