Wars van alle conventies vaart Joe Sterck een uitgesproken eigen koers. Terwijl hij nog op de schoolbanken zat, toonde hij zijn ontwerpen al in Milaan.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Joe Sterck

Joe Sterck

Wie is Joe Sterck?

 • studeerde interieurvormgeving en later VOMO aan Thomas More Mechelen
 • maakte deel uit van de selectie Belgium is Design voor het Milanese Salone Satellite 2023
 • stond met zijn werk op de Art & Design Fair 2023

  Een ontwerp staat of valt met een sterk concept. Met mijn creaties maak ik telkens opnieuw een statement. Ik vind het boeiend om via mijn werk een stem te hebben in het publieke debat of mensen aan te zetten tot reflectie. Esthetiek en vorm zijn fijne extra’s. Zo speelde ik in mijn eerste ontwerp met de grens tussen kunst, sculptuur en design. Door het tafelblad als los element te concipiëren, kan je de tafel letterlijk uit haar functie ontheffen, waardoor ze vervelt tot een sculpturaal object.

  It wasn't me

  It wasn't me

  Hoewel ik van de vormelijke vrijheid van de beeldende kunsten hou, geeft het functionele karakter van design me een handig houvast. Voor mij werkt het goed om binnen een afgebakend kader met bepaalde regels, die ik ook in vraag kan stellen, kan werken.

  It wasn't me

  It wasn't me

  Als startend ontwerper vraagt mijn praktijk vandaag vooral investering. Tegelijk geeft dat me de kans om te experimenteren en mijn creaties zelf te produceren. Net als fast fashion wordt in massa geproduceerd design sneller als afval beschouwd. Daarom wil ik met de hand objecten maken die mensen kunnen koesteren en die van generatie op generatie kunnen meegaan. Al wil ik proberen om het midden te vinden tussen deze handmatig gecreëerde objecten en een meer gestandaardiseerde versie, zodat ik meer mensen kan plezieren. Of technologische ontwikkelingen me daarbij zullen kunnen helpen, weet ik niet. Met mijn laatste project ging ik net lijnrecht in tegen artificieel intelligente tools die onze rol als ontwerper zouden kunnen overnemen. Samen met de vier natuurelementen creëerde ik unieke objecten.

  Speculum 2.0

  Speculum 2.0