De Oostenrijkse Florentina Leitner studeert al mode sinds haar veertiende. Haar merk is een verlengde van haar persoonlijkheid en een staalkaart van haar leefwereld.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Florentina Leitner © Tom Callemin

Florentina Leitner © Tom Callemin

Wie is Florentina Leitner?

  • studeerde af aan de Antwerpse modeacademie
  • werd verkozen tot Emerging Talent of the Year op de Belgian Fashion Awards 2022
  • gaf in september haar derde show in Parijs
  • maakte een collectie geïnspireerd op oude meesters voor het Weense veilinghuis Dorotheum

Ik creëer kleding voor mensen die zich jong voelen maar niet noodzakelijk jong zijn. Mijn merk drijft op nostalgie. Mijn jeugdherinneringen geef ik een volwassen en moderne update. Als kind deed ik gymnastiek en paardengymnastiek en daarom zie je in mijn werk vaak bodysuits en strassteentjes. Ook de plooirokken en uniformen van mijn katholieke school komen regelmatig terug.
Hetzelfde met bloemen, want ik groeide op in een wijnstreek en bracht veel tijd door in de natuur. Maar evengoed ben ik geïnspireerd door anime.

Dorotheum © Tom Callemin

Dorotheum © Tom Callemin

Mijn creaties zien er op het eerste gezicht misschien vrolijk uit, maar er zit altijd een creepy kantje aan. Ik wil de dragers van mijn kleren een zelfzeker en happy gevoel geven en hun innerlijke kind bovenhalen, maar het kan soms ook donker zijn. Mijn volgende lentecollectie is geïnspireerd op de griezelfilm Picnic at Hanging Rock. En deze wintercollectie op Jeanne d’Arc, maar bij mij overleven de modellen de brandstapel en herrijzen ze uit hun assen.

© Tom Callemin

© Tom Callemin

Mijn ideeën tot leven zien komen vind ik het leukste aspect aan mijn job, maar meteen ook het pijnlijkste. Omdat het zoveel vragen met zich meebrengt. Is het mogelijk? Hebben we genoeg budget? Als designer is problem solving je grootste bezigheid. Al vind ik het ook belangrijk om ruimte te laten voor fouten. Soms kom je zo tot iets mooiers dan je in gedachten had. Het moderitme vind ik best vermoeiend. Ik heb soms nood aan een break, maar dat is niet zo evident als je een merk en een team te runnen hebt.

Dorotheum © Tom Callemin

Dorotheum © Tom Callemin