In de reeks 'Hoe gaat het met...?' laten we telkens iemand uit de design- of modesector aan het woord die een vraag over verleden, heden en toekomst beantwoordt. Vandaag: kunstenaar en ontwerper Roel Vandebeek.

"Ik zie mezelf nu meer als een probleemoplosser"

Ontwerper Roel Vandebeek begon in 1994 aan zijn carrière. Roel is actief in verschillende domeinen: industrieel ontwerp, interieurontwerp en kunst. Zijn ontwerpen vertrekken altijd vanuit de identiteit van de context.

Roel Vandebeek

Roel Vandebeek © Visit Maasmechelen

1. Wat is je mooiste verwezenlijking uit je professionele verleden?

Het leuke aan mijn job als ontwerper is de vrijheid die ik heb. Voor mij is er een enorm speelveld waarbinnen ik kan bewegen als ‘vertaler door middel van vormgeving’. In mijn project Objet Portrait uit 2017 heb ik negen bekende mensen geportretteerd aan de hand van enerzijds een gebruiksvoorwerp en anderzijds een kunstwerk. Dit zelf geïnitieerde concept toont de kracht van vormgeving en laat personaliteit op een unieke manier vormgeven. Dit was een zeer persoonlijk project, zowel voor mezelf als voor de inspiratoren.

Verzameld werk, Tom Van Dyck, Objet Portrait

Verzameld werk, Tom Van Dyck, Objet Portrait © Kristof Vrancken

Book balance, Wouter Torfs, Objet Portrait © Kristof Vrancken

Book balance, Wouter Torfs, Objet Portrait © Kristof Vrancken

2. Hoe gaat het momenteel met jou op professioneel vlak?

De rol van de ontwerper is door de jaren sterk veranderd. Vroeger werd een ontwerper eerder in een afgebakende rol ingezet, de laatste jaren is de vraagstelling veel breder. Ik zie mezelf nu meer als een problem solver, in de positieve zin. Door de ervaring en diversiteit in opdrachten word ik meer en meer gevraagd door bedrijven met als opdracht out of the box te denken over grotere vraagstukken, iets dat ik zeer graag doe. Zo kreeg ik de vraag van Woud, een Deens meubel- en verlichtingsbedrijf, om op een nieuwe manier om te gaan met duurzaamheid. Daarbij wilde ik vroeger ingrijpen in de keten door het optimaliseren van materiaal, handwerk en machines nog voor het product gemaakt wordt, wat ik omschrijf als ‘precycling’. Als je als ontwerper met deze nieuwe gedachtengang aan de slag gaat, kijk je heel anders naar producten. Deze zoektocht naar opportuniteiten die in het materiaal, de verwerking of de machine zijn verstopt, brengen verborgen vormen, ideeën, toepassingen, mogelijkheden, emoties of combinaties naar boven. Het zijn de Hidn Treasures die je onverwacht ontdekt tijdens het ontwerpen omdat je op dat moment op een andere manier met je ontwerpproces bezig bent. Zo zullen ze ook voor de gebruikers verrassend en origineel overkomen.

Booknd, Roel Vandebeek voor Woud

Booknd, Roel Vandebeek voor Woud

Booknd, Roel Vandebeek voor Woud

3. Waar wil jij staan binnen vijf à tien jaar?

De rol als probleemoplosser wil ik zeker verder zetten, ook voor bedrijven die op het eerste zicht niets te maken hebben met vormgeving. Daarnaast wil ik meer werken voor internationale bedrijven. Eind oktober gaat mijn nieuwe website online die zich daarop focust. De mix tussen kunst en design blijft voor mij een ideale combinatie. Momenteel ben ik met een galerij in Antwerpen bezig aan een uniek kunstproject dat in november zal worden gepresenteerd.

Starry Night, Roel Vandebeek voor Magnitude

Starry Night, Roel Vandebeek voor Magnitude