Op 30 november werden de acht winnaars van de Belgian Fashion Awards 2023 bekendgemaakt. De awards worden sinds 2017 georganiseerd door Flanders DC, MAD Brussels, Wallonie-Bruxelles Design Mode en Weekend Knack/ Le Vif Weekend om de creativiteit en diversiteit van de talenten in de Belgische modesector in de kijker te zetten. Zo wordt de Belgische mode aan de wereld getoond!

Een zorgvuldig geselecteerde internationale jury, onder leiding van voorzitter Serge Carreira, hoofd van Emerging Brands Initiative bij de Fédération de la Haute Couture in Parijs, kende de acht felbegeerde prijzen toe. Voor het eerst werd er ook een prijs uitgereikt voor de Accessoireontwerper van het Jaar. Op 30 november ontvingen de winnaars hun awards tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de historische Handelsbeurs in Antwerpen. Bekijk alle winnaars.1. Jury Prize: Jan-Jan Van Essche

SS24 collection - Präna

SS24 collection - Präna

Jan-Jan Van Essche © Fille Roelants

Jan-Jan Van Essche © Fille Roelants

De grote winnaar van de avond was modeontwerper Jan-Jan Van Essche, die the Jury Prize 2023 in ontvangst mocht nemen. Hij richtte in 2010 zijn gelijknamige modelabel op en staat, ondanks dat hij relatief onder de radar blijft, internationaal hoog aangeschreven bij modekenners. Tijdens de Pitti Uomo modeweek in 2023 presenteerde hij zijn eerste show, waarmee hij internationaal veel indruk maakte. De jury prees zijn authenticiteit, consistentie en zeer duidelijke identiteit. "Jan-Jan Van Essche bracht slow fashion nog voordat het fenomeen een naam had. Hij verdient de Juryprijs omdat hij laat zien dat het niet gaat om de grootte van je bedrijf, maar om je talent."

2. Designer of the Year: Anthony Vaccarello

SAINT LAURENT Men winter 23

SAINT LAURENT Men winter 23

Anthony Vaccarello

Anthony Vaccarello

Anthony Vaccarello, creatief directeur bij Saint Laurent sinds 2016, wordt geëerd met de titel Designer of the Year 2023. De jury prees unaniem zijn werk: "Anthony weet op een interessante manier verandering te brengen op hoog niveau, zowel voor mannen als vrouwen. Niet alleen heeft hij Saint Laurent weer relevant gemaakt, maar hij bouwt al heel lang aan zijn traject met een zekere consistentie die tot nu toe nooit is beloond. Het is tijd om daar eer aan te bewijzen."

3. Emerging Talent of the Year: Igor Dieryck

Collection “YESSIR” © Lennert Madou

Collection “YESSIR” © Lennert Madou

Igor Dieryck © J. Van Belle - WBI

Igor Dieryck © J. Van Belle - WBI

De jonge modeontwerper Igor Dieryck neemt de prijs voor Emerging Talent of the Year mee naar huis. In 2022 studeerde hij af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, waarna hij werkte voor Meryll Rogge en Acne Studios. Momenteel maakt hij deel uit van het leer-, sportkleding- en tailoringteam voor herenmode bij modehuis Hermès. Naast het winnen van drie prijzen op het gerenommeerde festival van Hyères dit najaar, wordt Igor Dieryck door de jury geprezen om zijn vastberadenheid en hypercreatieve, bijna poëtische ontwerpen. Naast de prijs ontving Igor ook een geldprijs van 5000 euro. Bovendien zal het Brusselse Mode- en Kantmuseum een silhouet van Igor aankopen voor hun permanente collectie.

4. Professional of the Year: Frederik Heyman

Installation for Honey Dijon

Installation for Honey Dijon

Frederik Heyman © Charlie De Keersmaecker

Frederik Heyman © Charlie De Keersmaecker

Digital artist Frederik Heyman is dit jaar uitgeroepen tot Professional of the Year. De voormalige modefotograaf veranderde ongeveer tien jaar geleden in een multimediale beeldmaker die hyperrealistische werelden creëert bevolkt door avatars van mensen en objecten in 3D. Hij presenteert conceptuele, digitale installaties en video's die zich richten op technologie en het menselijk lichaam. Y/Project, Burberry, Nike en Diesel hebben al een beroep op hem gedaan, naast artiesten als Arca en Lady Gaga. Voor Beyoncé's recente Renaissance tournee leverde hij naast visuals ook rekwisieten zoals een maanwagen en een venusschelp. De jury bewondert hem om zijn baanbrekend gebruik van technologie en gedetailleerde werkwijze met oog voor mode.

5. Changemaker of the Year: Laetitia Bica

Laetitia Bica 2 © Fille Roelants

Laetitia Bica 2 © Fille Roelants

De prijs voor Changemaker of the Year gaat naar Laetitia Bica, een hedendaagse kunstenaar die onderzoek centraal stelt in haar werk. Haar artistieke inspanningen strekken zich uit over verschillende gebieden waar ze actief is als professioneel fotograaf en integreert in de wereld van uitgeverij, mode, videoclips, theater en dans. De jury prees Laetitia voor haar visie en zei: "Terwijl sociale media alles zo openlijk toegankelijk hebben gemaakt, lijkt het menselijk lichaam meer dan ooit gestereotypeerd. Laetitia biedt een uniek perspectief en verruimt op creatieve wijze de blik op het menselijk lichaam.

6. Most Promising Graduate of the Year: Leslie Novignon

Leslie Novignon © Fille Roelants

Leslie Novignon © Fille Roelants

Leslie Novignon, die afstudeerde aan de Haute École Francisco Ferrer in Brussel met een mastergraad in modeontwerp en patroonmaakkunst, ontving de prijs voor Most Promising Graduate of the Year. Met haar afstudeercollectie getiteld 'Rite of Passage' slaat Leslie een brug tussen haar zoektocht naar identiteit als creatieve geest en de representatie van het verleden en heden van Afrika in een collectie bestaande uit 'totem' silhouetten. De manier waarop Leslie Afrika in haar werk integreert, heeft ons allemaal gefascineerd. Door haar deze prijs toe te kennen, vieren we een positieve verandering in de mode", aldus de jury.

7. Brand of the Year: Orta

Orta

Orta

De publieksprijs voor Brand of the Year gaat naar het Belgische modelabel Orta, een acroniem voor de Franse woorden 'objectif,' 'responsable,' 'tendance,' en 'abordable'. Het Brusselse modelabel, dat in 2017 begon als een online project van Marion Schoutteten, plaatst duurzaamheid in het middelpunt van alles. Ze lanceerden het project 'Orta La Suite', waarbij kleding van A tot Z in Europa wordt ontwikkeld: van de teelt van het materiaal waarvan de stoffen worden gemaakt tot de ateliers waar de stukken worden geproduceerd. Ondertussen openden Marion en haar man Gauthier een Orta boetiek in Brussel, verzamelden ze een team van 30 collega's en werken er ongeveer 400 naaisters voor Orta van Frankrijk tot Portugal.

8. Accessory Designer of the Year: Sarah Levy

Sarah Levy for Marine Serre

Sarah Levy for Marine Serre

Sarah Levy © Fille Roelants

Sarah Levy © Fille Roelants

Voor het eerst in de geschiedenis van de Belgian Fashion Awards werd dit jaar ook de prijs voor Accessory Designer of the Year uitgereikt. Deze eer gaat naar Sarah Levy, Levy gooide na tien jaar architectuur de handdoek in de ring, volgde een master Accessories aan La Cambre en startte haar gelijknamige label. Met haar eerste collectie won ze de Prix Artagnon in 2018 en de publieksprijs in 2019 op het Festival van Hyères. De jury prees haar experimentele benadering van accessoires: "Haar werk voor onder andere Marine Serre, Givenchy, Patou en Hermès is zeer herkenbaar en veelbelovend. Het was tijd om de persoon achter de ontwerpen in de schijnwerpers te zetten.'


De 2023 BFA juryleden bestaan uit Serge Carreira, Head of Emerging Brands Initiative bij de Fédération de la Haute Couture in Parijs, als voorzitter van de jury, naast modeontwerpster Meryll Rogge (BE), visagiste Inge Grognard (BE), moderedactrice bij Metal Magazine Natalia Andrea Perez Hernandez (ES), hoofdredacteur van Numéro en Numéro Hommes Nederland Timoteij Letonja (NL), CEO & Founder van UNTITLED showroom Thomas Tistounet (FR), manager & buyer bij Louis Antwerpen Henry Schöning (BE), curator bij het MoMu Antwerpen Elisa De Wyngaert (BE), curator bij het Modemuseum Hasselt Eve Demoen (BE), directeur van het Mode & Kantmuseum Caroline Esgain (BE) en redacteur van C'est du Belge (RTBF) Marie-Hélène Vanderborght (BE).

De award objecten werden dit jaar ontworpen door Paul Boudens.