Zoals elk jaar trokken we de afgelopen weken naar de academieshows van Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas op zoek naar beloftevolle masters met een groot creatief talent én de nodige ondernemingszin. In samenwerking met de Universiteit van Antwerpen reikten we er de Flanders DC Award uit aan Nick Haemels, Bart Lapere en Maria Ossaba.

De studenten waren het er duidelijk over eens: dit is geen tijdperk voor minimalisme en luchtigheid. Op de verschillende catwalks zagen we thema’s als bescherming, in sommige gevallen bijna als harnas, duisternis, gelaagdheid en stoere streetwear terugkomen, zij aan zij met het escapisme naar de kleurrijke raves van de jaren 90. Opvallend waren ook opnieuw de talloze mannencollectie en hierbij ook het verleggen van ‘gender’-grenzen.

Ontdek samen met ons welke masters aan de haal gingen met de Flanders DC Award en zo de kans krijgen om deze zomer deel te nemen aan de cursus Fashion Management van de Summer School van Universiteit Antwerpen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Antwerpen: Nick Haemels

Aan de Academie van Antwerpen studeerden er in juni maar liefst dertien masters af. Onze Award ging er naar Nick Haemels met zijn mannencollectie Between the coloured lines. Nick toonde zich in zijn derde bachelor al ijzersterk in architecturale volumes en ging in zijn mastercollectie nog een stapje verder. De collectie is gebaseerd op het werk van beeldend kunstenaar Sol LeWitt. Nick maakte een eigen versie van de iconische grafische prints van LeWitt en speelt hiermee een meesterlijk spel tussen 2D- en 3D-volumes. Hij houdt naar eigen zeggen van ‘de kunst van het kleren maken’ en deed dan ook alles zelf voor zijn collectie: van de patronen, over het zeefdrukken van de stoffen tot het letterlijk in elkaar zetten van de stuks. Een naam om in de gaten te houden wat ons betreft!

Nick Haemels © Catwalkpictures.com

Nick Haemels © Catwalkpictures.com

Nick Haemels © Catwalkpictures.com

Nick Haemels © Catwalkpictures.com

Nick Haemels © Catwalkpictures.com

Gent: Bart Lapere

Tijdens de show van het KASK School of Arts in Gent viel ons oog op de vrouwelijke en elegante collectie van Bart Lapere, Cabinet of Thoughts. Bart gaf ons met deze elegante collectie in uiteenlopende materialen een kijk is zijn eigen creatieve geest en chaotische denkproces. Hij ontwikkelde de ideale garderobe, geïnspireerd op historische en filmische elementen met een duister kantje zoals een curiositeitenkabinet of de film The Exorcist. De uitvoering van de stuks zat juist tot in de details. Bart toonde een volwaardige collectie waarin alle productgroepen vertegenwoordigd waren: van knitwear over eveningwear tot mantels.

Bart Lapere © Nico D’Hondt

Bart Lapere © Nico D’Hondt

Bart Lapere © Nico D’Hondt

Bart Lapere © Nico D’Hondt

Bart Lapere © Nico D’Hondt

Sint-Niklaas: Maria Ossaba

Als laatste waren de masters van de Academie van Sint-Niklaas aan de beurt. Zij volgen de opleiding modeontwerp onder de vorm van deeltijds onderwijs en hebben hiernaast nog een dagjob of andere studie om hun aandacht aan te geven. We zijn dan ook telkens onder de indruk van hun hoge inzet en de originele presentatie van de collecties op zelf gekozen locaties.

Maria Ossaba

Maria Ossaba

Dit jaar ging onze Award naar Maria Ossaba. Marie groeide op in Colombia als de dochter van een militair. Met haar collectie toont ze hoe ze als klein meisje geïnspireerd werd door de soldaten om zo te dromen van verre avonturen. De collectie werd doorspekt met nostalgie naar haar tekeningen van roze soldaten, haar teddybeer en het gevoel waarmee ze elke ochtend haar papa en de andere soldaten uitzwaaide, niet beseffende wat voor een gevaren ze tegemoet gingen. Volgens haar de gelukkigste tijd van haar leven. Haar materiaalonderzoek, de gelaagdheid en de details in combinatie met de ideale versmelting van kinderlijke, roze onschuld met een zeer mannelijke en stoere wereld konden ons overtuigen om haar met de prijs naar huis te sturen.

Maria Ossaba

Maria Ossaba

Maria Ossaba

Meer weten over de cursus Fashion Management aan de Summer School van Universiteit Antwerpen? Klik dan hier.