De eindejaarsstudenten mode in de academies van Antwerpen, Sint-Niklaas en Gent hebben het dit jaar extra warm gekregen. Tijdens een hittegolf mochten zij hun afstudeercollecties presenteren voor het massaal opgekomen en enthousiaste publiek. Zoals elk jaar selecteerden we, samen met Universiteit Antwerpen, in elke school ook de meest beloftevolle fashion graduate voor een prijs. 

De eindejaarsshow in Antwerpen kon dit jaar op extra belangstelling rekenen. Iedereen was benieuwd naar de eerste lichting studenten die onder de vleugels van de nieuwe creative director Brandon Wen zou afstuderen: zowel pers en modeprofessionals, als onze premier en verschillende ministers zakten af naar de Waagnatie voor een vier uur durende SHOW. In Sint-Niklaas koos men dit jaar voor een show in openlucht, wat zowel visueel als voor het comfort van de bezoekers een geslaagde zet bleek. In Gent mochten de masterstudenten hun werk presenteren in een show of via een installatie. 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

1. Aaron Hüttenmeister (Academie Antwerpen)

Dit jaar studeerden maar liefst vijftien masters af aan de prestigieuze modeafdeling van de academie van Antwerpen. De nieuwe creative director Brandon Wen zorgde voor een frisse wind met ook elementen uit dans en performance doorheen de SHOW.

Certified Copy, Aaron Hüttenmeister

Aaron Hüttenmeister

Aaron Hüttenmeister

Van de vele laatstejaarsstudenten overtuigde vooral Aaron Hüttenmeister ons. Deze jonge Duitser staat voor een terugkeer naar wat hij noemt "real fashion, crafts and garments", weg van gimmicks en imagocampagnes. Hij wil met zijn collectie Certified Copy realistische oplossingen aanreiken, een terugkeer naar “echte mode in plaats van marketing”.

Certified copy, Aaron Hüttenmeister

Certified copy, Aaron Hüttenmeister

Meer over Aaron Hüttenmeister en de overige masterstudenten uit Antwerpen vind je hier terug. 

2. Pol Vogels (SASK Sint-Niklaas)

De academie in Sint-Niklaas neemt een aparte plaats in binnen de mode-opleidingen in ons land. Deze avond- en weekendopleiding spreekt vooral mensen aan die studeren wensen te combineren met een voltijdse job. Daardoor is er een grote diversiteit onder de studenten, zowel qua leeftijd, achtergrond, invloeden als ambities. Maar zowel docenten als studenten vertonen hier een uitzonderlijk grote doorzettingsvermogen en motivatie.  

Pol Vogels

Pol Vogels

Pol Vogels

Onder de vier laatstejaarsstudenten blonk vooral Limburger Pol Vogels uit. More is more bij Vogels. Uitbundig kleurgebruik, gedurfde materiaalcombinaties, linten, slingers en vilten applicaties worden gecombineerd met een rijke storytelling die zowel refereert aan Belgische tradities als aan zijn persoonlijke familieachtergrond. Dat Vogels over de nodige skills en visie beschikt om die verschillende elementen te laten samenkomen tot een elegant en samenhangend geheel, hebben ondertussen al meerdere partijen ontdekt. Zo heeft hij reeds verschillende samenwerkingen en tentoonstellingen achter de rug met onder meer Modemuseum Hasselt, prinses Delphine en momenteel Maasmechelen Village.

Pol Vogels

Pol Vogels

Meer info over Pol Vogels via Instagram.

3. Patricia Tuijp (KASK Gent)

Aan de academie van Gent is mode een specialisatie binnen de richting beeldende kunst. Studenten zoeken er een evenwicht tussen kunstenaar en modeontwerper. Onder de negen masterstudenten merkten we kunstenaars op die mode als discipline mixten met bijvoorbeeld fotografie, performance of theater. 

untitled, Patricia Tuijp

untitled, Patricia Tuijp

untitled, Patricia Tuijp

De uit Nederland afkomstige Patricia Tuijp had al een bachelordiploma fashion management op zak toen ze naar Gent afzakte om haar creatieve dromen achterna te gaan. Ook zij  beschouwt mode meer als kunstvorm.

Geïnspireerd door de zenfilosofie laat Patricia Tuijp de collectie organisch ontstaan vanuit de materie zelf. In plaats van het geijkte proces te volgen van concept en collage naar collecties tekenen en uitwerken, vertrekt ze eerder vanuit het moment en de stof. In plaats van het materiaal in een vooraf bepaalde vorm naar een specifiek beeld te dwingen, heeft ze grote lappen stof gescheurd, gedrapeerd en laten uiteenvallen over het lichaam.

Net zoals in de zenfilosofie worden imperfecties niet uit de weg gegaan en mogen dingen ondefinieerbaar blijven. “Niet alles moet beredeneerd worden, in woorden en vormen vastgelegd. We halen alsmaar het levende uit de materie door het vast te leggen, we maken de zaken dood terwijl alles altijd in beweging en onderhevig aan verandering is.” Tuijp werkt liever samen met de materie, in dialoog, en verleent zo ook de nodige vrijheid en respect eraan.

Patricia Tuijp

Patricia Tuijp

Meer info over Patricia Tuijp vind je hier.


Over de Flanders DC/UA Award


Elk jaar delen Flanders DC en Universiteit Antwerpen een prijs uit aan een beloftevolle fashion graduate binnen de modeafdelingen van de academies in Antwerpen, Sint-Niklaas en Gent. De winnaar wint naast aandacht via communicatie en pers, een deelname aan de Summer School Responsible Fashion Management van de Universiteit Antwerpen i.s.m. IFM Paris. Meer info vind je hier.