Dit jaar mochten ze eindelijk opnieuw plaatsvinden: de live presentaties, catwalks en shows van de modestudenten. De jury’s, pers en publiek keken er vol verwachting naar uit. Samen met Universiteit Antwerpen reikten we ook een award uit aan de meest beloftevolle graduates van de modeopleidingen in Vlaanderen: Igor Dieryck (Academie Antwerpen), Pascale Mulder (SASK Sint-Niklaas) en Sebastian Van Canneyt (KASK Gent). 

De temperatuur liep telkens hoog op tijdens de eindejaarsshows van de verschillende academies. De defilés betekenden dan ook een warm weerzien onder modeprofessionals na een onderbreking van twee jaar door COVID. Hier en daar kon je in de collecties nog sporen terugvinden van die donkere periode. Maar in het algemeen was er een sfeer van uitgelatenheid en optimisme. Perfect om als fashion graduate je collectie in voor te stellen.  

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

1. Igor Dieryck (Academie Antwerpen)

Dit jaar mochten twaalf masters afstuderen aan de befaamde Modeacademie van Antwerpen. Het werd een extra historische gebeurtenis, want deze eerste show na COVID was meteen ook de laatste onder het toeziend oog van afdelingshoofd Walter Van Beirendonck voor hij na 37 jaar op pensioen zou vertrekken. Voor de gelegenheid was de internationale jury samengesteld uit oud-studenten, waaronder Bernhard Willhelm, Demna Gvasalia, Jurgi Persoons, Lore Ongenae, Meryll Rogge, Minju Kim, Niels Peeraer, Rushemy Botter en de ondertussen tot de nieuwe creative director van de academie benoemde Brandon Wen.

YESSIR, Igor Dieryck

YESSIR, Igor Dieryck

Van alle laatstejaarsstudenten kon de Belg Igor Dieryck ons het meest bekoren met zijn collectie ‘YESSIR’, waarin hij high-end streetwear samenbrengt met klassieke menswear. Igor was tijdens zijn studies nachtreceptionist in een hotellobby en geraakte er gefascineerd door die wereld vol etiquettes, machtsverhoudingen en uniformen. In zijn collectie wist hij op een geraffineerde manier te spelen met volumes, lichtreflecties en kleur.  

Samen met Tak Jiyeon werd Igor Dieryck ook uitgekozen door Komono voor de collab collectie die zij elk jaar opzetten met enkele masterstudenten van de modeacademie. De zonnebrillen zijn momenteel te koop op de website en in de Antwerpse flagship store van Komono.

Op het YouTubekanaal van de Stad Antwerpen kan je een kort interview bekijken met Igor Dieryck. Zijn collectie vind je hier terug. 

YESSIR, Igor Dieryck

YESSIR, Igor Dieryck

De collecties van de overige masters zijn absoluut ook het ontdekken waard! Wij blikken met extra aandacht terug naar Alise Anna Dzirniece, Ching-Lin Chen en Dominika Grzybek en Yeongho Ko.

Meer info over de opleiding vind je hier terug.

2. Pascale Mulder (SASK Sint-Niklaas)

De Modeopleiding in Sint-Niklaas verrast elk jaar door het hoge niveau van creativiteit en drive onder de studenten. Wat de opleiding zo bijzonder maakt, is dat het om deeltijds onderwijs gaat. Vele studenten combineren een fulltime job met de veeleisende opleiding, wat geen sinecure is. Onder de hoede van Maureen De Clercq en Ellen Monstrey mochten dit jaar vijf masters afstuderen. 

Immortality, Pascale Mulder

Immortality, Pascale Mulder

Immortality, Pascale Mulder

Naast memorabele collecties van onder andere Emma De Meulenaere en Lucas Philippaerts viel vooral Pascale Mulder ons op. Voor haar was mode studeren een jeugddroom die ze eindelijk kon vervullen, na jaren in verschillende jobs gewerkt te hebben. Haar collectie ‘Immortality’ bracht verschillende inspiratiebronnen samen en maakte indruk door haar dromerige en statige esthetiek. Vrouwelijk, gedetailleerd, mysterieus en wars van alle trends. Tijdens de show trok Pascale ieders aandacht door het introduceren van een robothond op de catwalk en futuristische attributen zoals gouden gezichtsaccessoires. 

Meer info over de opleiding vind je hier.  

3. Sebastian Van Canneyt (KASK Gent)

Aan de Academie van Gent wordt mode gezien in een breder geheel, en de student eerder als kunstenaar en researcher benaderd dan als pure ontwerper van mode. Als graduate mag je ook zelf kiezen hoe je je eindcollectie presenteert, dat kan bijvoorbeeld met een installatie, video of klassieke catwalkshow zijn, aldus afdelingshoofd Bram Jespers. 

Endegem, Sebastian Van Canneyt

Endegem, Sebastian Van Canneyt

Endegem, Sebastian Van Canneyt

Sebastian Van Canneyt was dit jaar de enige laatstejaarsstudent mode in Gent, maar dat betekent niet dat hij automatisch onze award mocht ontvangen. Met veel oog voor detail en een portie humor nam hij ons mee in zijn totaalconcept ‘Endegem’. Hiervoor schreef hij eerst een absurde verhalenbundel over een straatstenenlegger uit Endegem die in zijn achtertuin een oneindig lange straat wil aanleggen.

De werkkleding die Sebastian daarvoor ontwierp speelt met de grens tussen het functionele en het creatieve. In hoeverre is kleding functioneel als de functie (een straat aanleggen die nergens heen leidt) geen zin heeft?

Voor zijn eindpresentatie had Sebastian naast de verhalenbundel ook schilderijen en levensgrote cut-outs gemaakt, waarop en waartussen de kleding gepresenteerd werd. Het zorgde voor intrigerende storytelling die tegelijkertijd getuigt van veelzijdige creativiteit en de rol van mode in vraag stelt.

Hier vind je een interview met Sebastian Van Canneyt en hier zijn collectie. 

Meer info over de opleiding vind je hier.


De drie winnaars van de Flanders DC x UAntwerpen Award ontvangen naast champagne en aandacht van de sector en pers, een gratis deelname aan de Summer School on Fashion Management. Deze crash course biedt inzicht in de dynamieken van de mode-industrie en gaat in juli door aan de Universiteit Antwerpen en L’Institut Français de la Mode in Parijs. De summerschool omvat topics zoals ondernemerschap, business modelling, financial planning,  duurzaamheid, supply chain en leadership. In Parijs ligt de nadruk op de dynamieken in de luxe mode-industrie. De lessen worden afgewisseld met inspirerende tours, bezoeken en ontmoetingen met designers, retailers en ateliers. Meer info vind je hier.