De Contemporary Design Market vindt dit jaar plaats op 25 en 26 september in Tour & Taxis in Brussel en wordt opnieuw georganiseerd door Flanders DC, Brussels Design September en Wallonie Design. Net zoals in 2020 werkt het toon- en verkoopevent samen met het internationale platform Adorno, waarop het werk van een aantal van de deelnemende designers zal getoond en verkocht worden aan een internationaal publiek. Ontdek hier alvast de elf ontwerpen die geselecteerd zijn door curator Elien Haentjens voor Adorno. 

Colourful Personalities, gecureerd door kunsthistorica en journalist Elien Haentjens, illustreert het vakmanschap, de levendigheid en het optimisme in het hedendaagse Belgische designlandschap aan de hand van het werk van elf getalenteerde designers. Ze citeert daarbij Le Corbusier: “Kleur is even noodzakelijk als water en vuur”. De collectie toont de manier waarop hedendaagse designers omgaan met de minimalistische designtrends van de voorbije jaren. Daarnaast blijven hun gekozen medium — van textiel en keramiek tot hergebruikte materialen — en de nadruk op kleinschalige productie trouw aan de Belgische context.

De producten zijn vanaf 25 september te koop op de Contemporary Design Market en via het platform van Adorno.

1. Atelier Leda

Veld, Atelier Leda

Veld, Atelier Leda © Alexander Popelier

Veld, Atelier Leda © Alexander Popelier

Atelier Leda ​is de ontwerpstudio van Leda Devoldere en focust op textiel binnen design, interieur en kunst. Voor haar eerste collectie dekens en kussens vertrok Leda van een reeks collages en tekeningen, waarin ze speelde met de verschillen tussen twee en drie dimensies. Voor deze nieuwe reeks Veld trok ze dezelfde werkwijze door. Veld is het resultaat van Leda’s voorliefde voor kleur in combinatie met een speelse compositie van vlakken en lijnen. 


2. Avandi

Hekate, Avandi

Hekate, Avandi © Eline Willaert

De unieke stukken uit de collectie Reflected Matter, zoals Hekate, werden door Avandi gemaakt met ruwe en verwaarloosde productiematerialen. De rauwheid van deze natuurlijke materialen wordt geaccentueerd in plaats van verborgen, met behulp van messing en spiegels, gesneden en gevormd uit restjes. Ariane van Dievoet is de ontwerper achter Avandi, een studio die ze oprichtte om tijdloze, duurzame objecten te creëren in samenwerking met lokale makers. Het verkennen van nieuwe technieken — zowel traditioneel als geïnspireerd door nieuwe technologieën — om haar stukken te creëren maakt deel uit van Ariane's proces. In deze collectie worden contrasten gecreëerd met behulp van texturen en vormen, die de geschiedenis van de gebruikte materialen onderstrepen.


3. Emma Terweduwe

Emma Terweduwe

Gradient Blanket, Emma Terweduwe

Voor haar nieuwe gelimiteerde serie dekens weeft Emma Terweduwe ambachtelijk handwerk uit het verleden nieuw leven in. Ze combineert haar gevoel voor opvallende hedendaagse grafische ontwerpen met het traditionele proces van jacquard weven. In samenwerking met B&T Textilia — een high-end lokaal weefbedrijf — presenteert Emma twee nieuwe dekens geweven in wol, mohair en katoen, elk op unieke wijze met de hand afgewerkt.


4. Gilles Mayk Navangi

Gilles Mayk Navangi

Gilles Mayk Navangi

Voor de Contemporary Design Market heeft Gilles Mayk Navangi, illustrator en schilder, een nieuwe collectie van papier-mâché objecten gecreëerd. Zijn inspiratie haalde hij uit de Afrikaanse cultuur en de traditionele know-how van het continent. Hij heeft zich in zijn research gefocust op Afrikaanse architectuur. Tegelijkertijd was hij geïnteresseerd in de relatie tussen Afrikaanse stammen en hun motieven in het dagelijks leven. Dit onderzoek leidde tot het ontwerp van krukjes/voorwerpen, gemaakt van papier-maché en geïllustreerd door zijn grafische universum. 


5. Isabelle Van Oost

Isabelle Van Oost

Oh Ciel, Isabelle Van Oost

Isabelle Van Oost presenteert de lamp Oh Ciel op de Contemporary Design Market. Isabelle creëert 'tropische lampen'. Inspiratie daarvoor haalt ze uit Brazilië waar ze heeft gewoond en waar ze ook zelf lampen maakte. De lampen bestaan uit plastic onderdelen afkomstig van Europese vlooienmarkten. In de combinaties van vormen, materialen en kleuren ontdekte ze een aantal mogelijkheden om licht te verspreiden.


6. Koen Van Guijze

Koen Van Guijze

Marble Booklamps, Koen Van Guijze

Na een carrière van meer dan 25 jaar in de verlichtingsbranche als lichtarchitect besloot Koen Van Guijze zijn ideeën over zijn eigen verlichtingsontwerpen op papier te zetten. Dit resulteerde in een brutalistische maar eigentijdse collectie van basics voor wanden, plafonds en vloerlampen. Koen werkt met 'authentieke' materialen zoals staal, messing, beton, kurk, keramiek, zand en papier om unieke verlichtingsstukken en site-specifieke projecten te creëren. Hij combineert brutalisme met een verfijnde aandacht voor details.


7. Peter Donders

Peter Donders

Parametric Sand, Peter Donders

Het werk van Peter Donders is misschien wel het beste voorbeeld van hoe traditioneel vakmanschap en 3D-ontwerp samengaan. In Parametric Sand maakt hij gebruik van een proces gebaseerd op algoritmes om zand te 3D-printen tot een tactiel en dynamisch gevormd object. Peter werkte vijftien jaar als ambachtelijk meubelontwerper en -maker voordat hij computergestuurde hulpmiddelen in zijn werk begon te integreren. Nu combineert hij zijn achtergrond als ambachtsman met zijn uitgebreide technologische kennis — de computer is nu volledig onderdeel van zijn productieproces.


8. Pierre De Valck

Side Cabinet with Stone, Pierre De Valck

Side Cabinet with Stone, Pierre De Valck © Cedric Verhelst

Pierre De Valck

Pierre De Valck presenteert Side Cabinet With Stone, dat een Thulite-steen bevat. Pierres werkwijze bestaat uit het oxideren en waxen van aluminium. Hij was van jongs af aan gefascineerd door archeologie en het verzamelen van historische artefacten. Hij gebruikt die inspiratie om unieke hedendaagse stukken te creëren die de kracht van geologische processen bevatten. 


9. Pieter Bostoen

Pieter Bostoen

Proton, Pieter Bostoen

Pieter Bostoen ontwierp Proton, een masker in keramiek. Pieter is een multi-getalenteerde creatieveling met een achtergrond in interieurdesign. Hij heeft recent 'Antimaterie' opgericht waarin hij onderzoek doet naar oude vormen van keramiek die hij vertaalt naar een hedendaagse context. Hij gebruikt grafische en geometrische elementen met de nadruk op vakmanschap en een combinatie van traditionele en moderne technieken. 


10. Studio Biskt

Studio Biskt

Studio Biskt

Keramist Charlotte Gighan en designer Martin Duchène vormen samen Studio Biskt. Op het kruispunt van kunst, design en handwerk kenmerkt hun samenwerking zich door de dualiteit en het contrast dat hen samenbrengt. Een duaal universum waar ideeën ontstaan, tussen industriële processen en manuele vaardigheden. Voor de vele experimenten met nieuwe vormen en functies laten ze zich inspireren door architectuur. 


11. Studio Nas

Studio Nas

TL fruitbowl, Studio Nas

Studio Nas is de creatieve studio van Anas Kereknaoui. TL fruitbowl, uit de serie TL collection, bestaat uit twaalf TL-tegels. TL collection gaat over drie ruimtelijke tegels waar je verschillende objecten mee kunt maken. De objecten kunnen zowel functioneel als sculpturaal zijn. Het idee is om tijdens een gesprek creatief te worden terwijl je tegels toevoegt, draait en verdraait. De rode draad in het werk van Anas is modulariteit en een zacht kleurenpalet.

Wil je het werk van 50 designers ontdekken op de Contemporary Design Market?

Koop nu je ticket voor 25 of 26 september!