Op 24 en 25 september staat de Gare Maritime van Tour & Taxis in Brussel weer volledig in het teken van design. Met opnieuw een zorgvuldig gecureerde selectie van een vijftigtal gerenommeerde en opkomende lokale designers. Nieuw vanaf deze vierde editie is dat de organisatie radicaal voor inclusie en vernieuwing kiest. Zo is er het nieuwe concept Binôme waarbij een duo - Gilles Mayk Navangi & Pieter Bostoen - uit verschillende culturen samengebracht wordt. Guest of Honour dit jaar is studiokhachatryan van de Armeense designer Noro Khachatryan, Young Guest of Honour is Thibault Scarcériaux die intrigerend werk maakt rond taboes en racisme.

Nieuw concept Binôme

Pieter Bostoen en Gilles Mayk Navangi namen beiden apart deel aan Contemporary Design Market 2021, dit jaar bundelen zij hun krachten voor het nieuwe Binôme-concept. Pieter Bostoen is een veelzijdig ontwerper die werkt op het gebied van interieurontwerp, grafisch ontwerp, productontwerp en kunst. Gilles Mayk Navangi is schilder, illustrator en beeldhouwer. Zijn werk richt zich op het fenomeen beschaving, met een bijzondere interesse voor Afrikaanse culturen en tradities.

Voor deze samenwerking zijn ze in hun interesses, motivaties en wereldbeelden gedoken om tot een project te komen dat representatief is voor hun identiteiten. Met hun creaties ​willen ze de aandacht vestigen op het tragische lot van verschillende bedreigde diersoorten. De Binôme-collectie zal bestaan uit tien collectible designobjecten: potten, totems, meditatieve sculpturen, die pleiten voor contemplatie en welwillendheid ten opzichte van het dierenrijk. ​

Olifant object, Pieter Bostoen en Gilles Mayk Navangi

Olifant object, Pieter Bostoen en Gilles Mayk Navangi

Kraanvogel object, Pieter Bostoen en Gilles Mayk Navangi

Kraanvogel object, Pieter Bostoen en Gilles Mayk Navangi

​De unieke objecten zullen voor het eerst gepresenteerd worden op CDM. ​​In januari 2023 zullen de ontwerpen ook bij Belgisch producent en label Serax gecommercialiseerd worden.

"Terwijl de hedendaagse, multiculturele maatschappij een rijkdom aan smaken, stijlen, kleuren en geuren in zich draagt, is deze diversiteit binnen het designveld nog (te) weinig doorgedrongen. CDM wil een game changer zijn en lanceert het concept Binôme: twee designers met een verschillende culturele achtergrond brengen hun knowhow samen. Dit vormt het vertrekpunt voor een onderzoek naar wat hen bindt en resulteert uiteindelijk in een gemeenschappelijke visuele beeldtaal. Op die manier wil CDM van binnenuit een verandering teweegbrengen."

Hanne Debaere,

co-organisator


Guest of Honour / Young Guest of Honour

Guest of Honour dit jaar is studiokhachatryan onder de leiding van Noro Khachatryan, de ontwerper met Armeense roots gebaseerd in Brussel. Hun werk strekt zich uit van sculpturale objecten over architecturale ontwerpen met de hand vervaardigd, tot elementen voor publieke en residentiële ruimtes, waarbij traditioneel vakmanschap wordt vermengd met analytische gebaren en natuurlijke materialen. 

Als Young Guest of Honour vertegenwoordigt Thibeau Scarcériaux het opkomend lokaal talent op CDM. Thibeau studeerde industrieel productontwikkeling in Kortrijk en Amsterdam, en meubelontwerp in Mechelen. Hij is momenteel actief als objectontwerper en fotograaf. Als ontwerper wil hij taboes doorbreken door objecten en functionele kunstwerken te creëren die aanzetten tot conversaties. 

Post tables, studiokhachatryan © Yves Krol

Post tables, studiokhachatryan © Yves Krol

90° mirror, Thibeau Scarcériaux

90° mirror, Thibeau Scarcériaux


Een staalkaart van hedendaags en lokaal design

De Contemporary Design Market is voor designliefhebbers uitgegroeid tot een jaarlijkse afspraak om jonge ontwerpers te ontmoeten en hun objecten te ontdekken. Het is een uitnodiging naar zowel designprofessionals als designliefhebbers in het algemeen om het meest uiteenlopende van de hedendaagse designscène te ontdekken. 

De 50-tal deelnemende ontwerpers werden zorgvuldig geselecteerd door een comité van experts: Adrien Mans - Amber Dewaele - ATELIER LEDA - Atelier Verdonck - BNKR Studio + Bunker D14 - Bram Kerkhofs Design Studio - CASH - COSEINCORSO - Daan De Wit Studio - Duplex Studio - Elias Van Orshaegen - Emma Cogné - Estelle Chatelin & Georges Ahokpe - Fractall - Frits Kuitenbrouwer - Futurewave - Giel Dedeurwaerder & Brent Neve - Gilles Mayk Navangi & Pieter Bostoen - Hanne Cornette - Holso - ID&A Thomas More Mechelen - Jan Goderis Design Lab - Jeff Rutten Objects - Kewlox - Laure Kasiers - Lou van 't Riet - Louise Daneels - LUCA SCHOOL OF ARTS - Mademoiselle Jo - Maison Tricot - Mala Leche Design - ONBETAALBAAR + HITCH concept - Paulineplusluis - Pawel Pwaniewski - Peter Donders - Sébastien Caporusso - SOULACE - Studio Nicolas Erauw - Studio Part - Studio Tim Somers - studiokhachatryan - Thibeau Scarcériaux - Thomas Renwart - Tine Loncin - Verstrepen.studio - Wouter Persyn - Yves Obyn - ZaventemAteliers


NATIONA(A)L Artist Market ​

CDM is verheugd over haar partnership met met NATIONA(A)L Artist Market, het Belgisch platform en de marktplaats voor lokale artiesten. ​​De samenwerking met CDM houdt een selectie in van CDM-designers die hun werk op het platform zullen showcasen en verkopen gedurende een jaar. ​De deelnemende designers zullen deze week op de website bekend worden gemaakt en zullen tijdens CDM extra in de verf gezet worden.


Over Contemporary Design Market

Contemporary Design Market is een uniek presentatie- en verkoopmoment voor zowel gevestigde als opkomende Belgische hedendaagse designers. Dé gelegenheid om Belgische designers te ontmoeten en hun ontwerpen te ontdekken en aan te kopen. Het evenement vindt simultaan en in dezelfde hall plaats als de Brussels Design Market. Tickethouders voor CDM krijgen ook de mogelijkheid om deze grootste vintagebeurs van Europa te bezoeken.  

Contemporary Design Market maakt deel uit van het Design September programma en is een initiatief van Flanders DC, Brussels Design September en Wallonie Design.

Zaterdag 24 september 2022 van 10u - 18u + Press preview om 10u30 / Zondag 25 september 2022 van 10u - 17u
Gare Maritime (site Tour & Taxis), Picardstraat 11, 1000 Brussel

https://www.contemporarydesignmarket.be
Instagram: contemporarydesignmarket

Ontdek al het hedendaags en lokaal design op Contemporary Design Market 2022