2022 was een overgangsjaar voor onze organisatie, een jaar waarin we onszelf in vraag stelden én heruitvonden. Vanaf 2023 slaat Flanders DC een nieuwe weg in, met een vernieuwde focus op design en mode.

Flanders DC ondersteunde tot nu toe ondernemers uit alle creatieve sectoren maar zal vanaf 2023 al haar middelen inzetten op design en mode. Flanders DC wordt een design- en modecentrum. Hiermee vindt Vlaanderen terug aansluiting met andere landen en regio’s die allen investeren in een aparte organisatie om design en mode te ondersteunen. Hoe we dat precies zullen invullen, lees je hieronder. 

Ondernemers en bedrijven uit de andere creatieve sectoren die ondersteuning zoeken, worden vanaf 2023 via een specifieke pagina bij het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen doorverwezen naar andere organisaties en programma’s die hen verder kunnen helpen. 

Onze visie

Flanders DC werkt aan sterk en toekomstgericht ondernemerschap binnen design en mode in Vlaanderen en ondersteunt deze sectoren in hun rol van motor voor economische en maatschappelijke vooruitgang.

"Vlaanderen behoudt aansluiting met andere landen en regio’s die fors investeren in de ondersteuning van design en mode. Daarbij wil ik dat er nationaal en internationaal ingezet wordt op toekomstgericht ondernemerschap met aandacht voor thema’s zoals duurzaamheid, technologie en inclusie."

Jo Brouns,

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw

Onze missie

We ondersteunen ondernemers in design en mode in:

  • beloftevol starten
  • succesvol doorgroeien 
  • internationaliseren 
  • het vergroten van naamsbekendheid en erkenning

We zetten de sector aan tot innoveren, met de nadruk op:

  • het doorvoeren van duurzaamheid 
  • adoptie van technologie
  • het streven naar inclusiviteit  
  • het stimuleren van kwaliteit en creativiteit

We sporen samenwerkingen aan tussen de design- en modesector en bedrijven uit andere sectoren die innovatie nastreven door: 

  • de meerwaarde van design en modebedrijven als essentiële innovatiepartner te verduidelijken
  • connecties te creëren met de design- en modesector 

"Met een nog gerichtere focus zullen we nog meer impact kunnen genereren. We kijken ernaar uit om met de kennis en expertise in design en mode die binnen Flanders DC al sterk aanwezig was designers en modeondernemers verder vooruit te helpen."

Pascal Cools,

Managing Director Flanders DC

Onze dienstverlening

Het nieuwe Flanders DC zal ontwerpers, ondernemers en bedrijven uit de design- en modesector uit Vlaanderen adviseren, ondersteunen en bijeenbrengen. We helpen de sector bij huidige en toekomstige uitdagingen en zetten aan tot innovatieve samenwerkingen door inspiratie, informatie, tools en advies aan te reiken. Alsook door mensen samen te brengen, awards uit te reiken, ondernemers een platform te bieden en hen kansen in het buitenland te geven. 

De design- en modesector omvat de volgende disciplines: mode, accessoires, juwelen, illustratie, textiel, ambachtelijk design, brand design, grafisch ontwerp, webdesign, digital design, collectible design, meubelontwerp en interieur, productdesign, service design, social design, spatial design, systemic design en industrieel design.


Heb je als ondernemer of organisatie vragen over dit nieuws? Contacteer ons dan gerust via info@flandersdc.be

We werken in de komende weken aan een geüpdatete versie van onze site, die begin januari live zal gaan, wanneer de nieuwe opdracht effectief van start gaat.

Wil je graag een exemplaar van ons nieuwste jaarmagazine? Bestel het hier aan 7 euro!