In 1969 richtte Paul Verhaert zijn bedrijf Verhaert op. Ten dienste staan van andere bedrijven om innovatieve producten of services te bedenken, is altijd zijn missie geweest. Hij ontving daarvoor de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award in 2015. In deze documentaire vertelt Paul Verhaert over het bedrijf en zijn aanpak.

Biografie

1969. In dat revolutionaire jaar richtte Paul Verhaert (°1945) zijn bedrijf Verhaert Company op. De ontwerper, afgestudeerd aan de Design Academy van Eindhoven in 1968, is een servicedesigner pur sang. Ten dienste staan van andere bedrijven om innovatieve producten of services te bedenken, is altijd zijn missie geweest. Die insteek leidde tot meer dan 500 innovatieve producten. En tot samenwerkingen met industriële sectoren, tot in de ruimtevaart toe. Verhaert was bestuurder van Agoria, lector aan de UAMS (University Antwerp Management School) en hoogleraar aan de Hogeschool Antwerpen.

Juryverslag

“Hij is een icoon, had 160 mensen in dienst en pionierde in engineering in veel verschillende domeinen. Hij heeft zeer markante projecten neergezet en was innovation researcher lang voor iemand anders dat was. Opvallend is dat hij nooit uitsluitend met esthetica bezig is geweest, maar altijd koppig naar de meest vernieuwende oplossing zocht. Hij ligt aan de basis van zoveel technische ontwikkelingen: in de ruimtevaart, maar bijvoorbeeld ook in de meubelsector. Hij is de uitvinder van de mechanismen achter de relaxzetel zoals die nu nog altijd bestaat. Niemand in België heeft ooit zijn niveau gehaald en toch bleef hij altijd op de achtergrond. Het is tijd dat hij uit de schaduw treedt. Het bedrijf Verhaert kreeg in 2002 een Henry van de Velde Award voor Bedrijf. Toch staat de jury erop om deze Henry van de Velde Award voor Lifetime Achievement aan Paul op te dragen, vanwege zijn persoonlijke inzet in onderwijs- en industriële instellingen.”