Zoals elk jaar waren ook wij aanwezig op de modeshows van de academies van Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas. We gingen er op zoek naar de meest beloftevolle masters met potentieel voor ondernemerschap, een goede dosis knowhow en een creatieve visie. Benieuwd naar wie in elke school aan de haal ging met de Flanders DC Award? Wij stellen je voor aan onze favorieten!

Algemeen kunnen we stellen dat 2018 alvast niet het jaar van het minimalisme werd op de catwalks. De huidige wereldpolitiek en spanningen op vlak van klimaat en mensenrechten vertaalden zich bij zowel de bachelors als de masters in een explosie van kleur en een soms chaotisch geheel van materialen en details. Daarnaast leek er een algemene voorkeur voor groteske hoofddeksels en maskers die de identiteit in vraag stellen. Ook merkten we dat het aantal gedurfde mannencollecties elk jaar groeit. More is more! Maar de teneur was zeker niet negatief, eerder vol vechtlust en positieve moed voor de toekomst, met de nodige dosis anarchie.

Antwerpen: Federica Di Leo

De Academie van Antwerpen heeft enkele moeilijke maanden achter de rug na de jammerlijke zelfdoding van een van hun studenten en de mediastorm die daarop volgde, maar daar voelde je niets van tijdens de show. De studenten en leerkrachten vormden een hecht front vol energie en goesting voor de toekomst.

In Antwerpen stuurden ze dit jaar acht mastercollecties de catwalk op. Ons oog viel op het Siciliaanse mafiosaverhaal ‘Rita’ van Federica Di Leo. Met haar collectie vertelt ze het verhaal van Rita Atria, een jong Siciliaan meisje dat zelfmoord pleegde om haar getuigenis tegen de lokale mafia, die haar familie vermoordde, veilig te stellen. Federica distilleerde kleurrijke prints uit Siciliaanse bloemen en andere lokale elementen of woorden zoals ‘vendetta’ en ‘maffia’. Het geheel oogt hedendaags en Federica combineert de prachtige kleurenprints met stoere streetstyle-elementen en vrouwelijke afwerkingen. Een collectie met een hoge afwerkingsgraad en commercieel potentieel.

Collectie Rita, Federica Di Leo © Catwalkpictures.com - Etienne Tordoir

Collectie Rita, Federica Di Leo © Catwalkpictures.com

Federica neemt dankzij de Flanders DC Award deze zomer deel aan de cursus Fashion Management van Universiteit Antwerpen in samenwerking met Institut Français de la Mode.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!


Gent: Hannah Vanspauwen

In het KASK van Gent kregen we drie mastercollecties voorgeschoteld. ‘Family holidays, sep. 1985’, de collectie van Hannah Vanspauwen, getuigde van een grote dosis poëzie in kleurgebruik en grafische details. Het nostalgische vakantiegevoelen werden naar 2018 gebracht dankzij de op maat gemaakte live muziek van de studenten jazz en pop. Een mooi geheel dat duidt op een mature visie met een grote dosis persoonlijke emotie.

Collectie Family holidays, sep. 1985, Hannah Vanspauwen © Nico D'Hondt

Collectie Family holidays, sep. 1985, Hannah Vanspauwen © Nico D'Hondt

Ook Hannah neemt dankzij de Flanders DC Award deze zomer deel aan de cursus Fashion Management.


Sint-Niklaas: Astrid Goossens

Bij de modeopleiding van het SASK in Sint-Niklaas zetelden we in de jury. De masterstudenten namen ons mee op sleeptouw doorheen Sint-Niklaas waar ze hun collecties presenteerden op zelf gekozen locaties die hun verhaal versterkten. De opleiding aan het SASK is een deeltijdse opleiding, wat betekent dat de studenten dit combineren met een dagjob. Dat dwingt respect af, aangezien de opdrachten in dezelfde lijn liggen als die in de voltijdse modeopleidingen.

Astrid Goossens ontvangt ook een Flanders DC Award door ons te overtuigen met haar collectie ‘Morne Câpresse’ die de tropische vibes uit Guadalupe feilloos combineert met Gauguin-invloeden en een frisse grafische presentatie. Astrid volgde tijdens haar modeopleiding aan het SASK ook een voltijdse opleiding communicatie en pr: over motivatie gesproken! Wij werden verliefd op de vrolijke sfeer, de prachtige smock-techniek, de combinatie van 'broderie anglaise' met badstof en de grafische afwerking.

Collectie Morne Câpresse, Astrid Goossens

Collectie Morne Câpresse, Astrid Goossens © Nico D’Hondt


Wij kijken alvast uit naar wat deze drie sterke vrouwelijke masters in de toekomst zullen verwezenlijken en staan klaar om hen bij te staan met het Flanders DC-aanbod indien ze het pad van de ondernemer kiezen. We wensen hen heel veel succes toe aan de start van hun carrière.