Hier zijn ze dan, de 23 Henry van de Velde Award Winners 19! Het was geen eenvoudige taak voor de vakjury om uit de 255 inzendingen doorheen twee selectiedagen de juiste 23 winnaars te bepalen, maar het is gelukt. 23 winnaars, verdeeld over 8 categorieën. Op 29 januari 2019 reiken we in BOZAR de Henry van de Velde Gold Awards. Eén van deze Gold Award Winners kan jij bepalen. Bekijk eerst de 23 inzendingen en stem dan voor jouw favoriet op www.henryvandevelde.be

29 januari wordt trouwens een speciale editie. Niet alleen maken we de 12 Gold Award Winners bekend, inclusief de Henry van de Velde Lifetime Achievement Gold Award, de Henry van de Velde Company Gold Award en de Henry van de Velde Young Talent Gold Award, maar we doen dat dan al voor de 25ste keer. Reden te meer om jouw stem deze keer echt mee te laten tellen.


Henry van de Velde Business Award

1. SAM - module voor nutsvoorzieningen

Design: Studio Dott. / Opdrachtgever: BAO Living / Productie: vanhout.pro

Om de residentiële bouwmarkt betaalbaarder en duurzamer te maken ontwikkelde Studio Dott. samen met start-up BAO Living een nieuwe, revolutionaire methode die alle nutsvoorzieningen in appartementen samenbrengt in één slimme aanpasbare module (SAM).

2. Barco UniSee® - LCD-videowall platform

Design: Barco designteam / Opdrachtgever: Barco

Met het Barco UniSee®-platform heeft Barco elk onderdeel van een LCD videowandoplossing volledig opnieuw ontworpen en geoptimaliseerd. Tijdens een designgedreven innovatieproces, waar -bij iedere stap- al het overbodige werd weggelaten en het noodzakelijke vereenvoudigd, kwam het designteam tot een ​​oplossing met een superieure beeldkwaliteit, die bovendien zelfuitlijnend en eenvoudig te installeren en te bedienen is.

3. Xeikon CX500 - Digitale drukpers voor hoogkwalitatieve labels

Design: Achilles Design / Opdrachtgever: Xeikon Manufacturing

De Xeikon CX500 is de eerste digitale labelpers die gebaseerd is op een vernieuwd platform voor droge toner en combineert snelheid, veelzijdigheid en drukkwaliteit.


Henry van de Velde Community Award

1. Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein

Concept & Design: Architecten De Vylder Vinck Taillieu, i.s.m. architecten BAVO & Werkgroepen van artsen, directie, personeel én patiënten / Opdrachtgever: KARUS

Het Sint-Jozef gebouw van PC Caritas in Melle krijgt onverwachts een tweede leven als monumentale buitenruimte opengesteld voor patiënten, personeel, bezoekers en omwonenden.

2. PeaceCraft – Play to Change: Participatief toneelstuk en game rond vluchtelingen

Creatie toneelstuk: U Move 4 Peace (Pax Christi Vlaanderen) / Game development: Poppins & Wayne / Opdrachtgever: !DROPS en U Move 4 Peace / i.s.m. Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever, KunstZ en Madame Fortuna. Met de steun van de Vlaamse Overheid en Provincie Antwerpen

Vlaanderen wordt gekenmerkt door een groeiende diversiteit. Migratie en integratie zijn centrale begrippen in onze huidige maatschappij. Door middel van een interactieve game en een participatieve theatervoorstelling voor zestien- tot twintigjarigen willen !DROPS en U Move 4 Peace (UM4P) ontwikkelingseducatie op een creatieve en beklijvende manier omzetten in een praktische oefening. Uitgangspunt waren volgende vragen: Waarom en hoe komen vluchtelingen naar België? Hoe bouwen ze een nieuwe toekomst uit? Welke rol kunnen Vlaamse jongeren hierin spelen?

3. Rope

Concept & Design: Ief Spincemaille / LOOGCV // Productie webbing: Rubis (Izegem) en Thrace (Griekenland)

Ief Spincemaille ontwikkelde Rope als artistiek project waarmee hij rondreist, ergens belandt en improviseert, een sculptuur plaatst in de wereld en situaties en installaties creëert vanuit de dynamiek die ontstaat tussen deze sculptuur en de wereld. Knotted Rope is het commerciële broertje dat voor volwassenen en kinderen een fantastisch object is om in huis te halen.


Henry van de Velde Consumer Award

1. Acacia - Parasol

Design: Dirk Wynants Design Works / Opdrachtgever: Extremis

Acacia is een compacte, asymmetrische parasol die je schaduw geeft waar jij die wil. Zoals de gelijknamige Afrikaanse boom, capteert hij dankzij zijn excentrische vorm met een relatief klein textieloppervlak evenveel zon als een groter exemplaar.

2. Escape - Slimme handbagage

Design: Studio Gooris / Opdrachtgever: Rollogo Limited

Geïnspireerd door de iconische reiskoffers, is Escape een hedendaagse trolley die ook dienst doet als een licht en zelfopladend mobiel kantoor voor de zakenlui van vandaag. 
Bijzonder zijn de gepatenteerde elektrische spinnerwielen die bij een normale loopsnelheid het vermogen genereren om al jouw (digitale) apparaten op te laden. Ze zijn tevens uitgerust met een ophangsysteem dat ze niet alleen beschermt tegen harde schokken, maar ook het rijden op ruw terrein vlotter maakt.

3. Handtassenlabel Lies Mertens

Design: Lies Mertens

Lies Mertens is van opleiding grafisch ontwerpster maar omdat ze tevergeefs op zoek was naar een handtas die eenvoudig en tijdloos, en tegelijk aantrekkelijk, van hoge kwaliteit en praktisch was, besloot ze zelf te gaan ontwerpen. Het label is ontstaan uit het idee om efficiëntie en eenvoud op een duurzame manier te combineren. 
Het zijn tijdloze en erg functionele tassen geworden uit hoogwaardige materialen vervaardigd. Omdat er jaarlijks maar een beperkt aantal tassen aan de collectie wordt toegevoegd, is er ruimte om echt te focussen op de esthetiek en het gebruiksgemak.


Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award

1. ecoBirdy - Kindermeubilair

Design: Vanbriel Yuan Design Company / Opdrachtgever: ecoBirdy

EcoBirdy produceert meubels voor kinderen die uitsluitend gemaakt zijn van duurzame materialen en op industriële schaal. Door op grote schaal te denken neemt ook de impact exponentieel toe. De kleurrijke meubels voor kinderen hebben als doel hun "bewustzijn voor duurzaamheid" te verhogen en hen kennis te laten maken met de circulaire economie. Alle stukken uit de debuutcollectie van ecoBirdy zijn gemaakt van oud plastic speelgoed en volledig opnieuw recycleerbaar.

2. HNST jeanscollection & ESG Green - Samenwerking tussen een start-up en de traditionele industrie

Ontwikkeling & Design van de HNST jeanscollectie: HNST / Ontwikkeling & Productie van het garen: ESG Green European Spinning Group / Visuele identiteit: Pinkeye

De innovatief duurzame HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking van een creatieve start-up met vele andere partners. In een eerste fase was er de uitzonderlijke samenwerking met textielbedrijf European Spinning Group (ESG) dat textielgarens produceert voor verschillende markten en toepassingen. Beide partners kozen elk al eerder voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model. Het ESG Green garen dat gebruikt wordt voor het weven van de HNST jeanscollectie symboliseert dit nieuwe “design denken” in klassieke sectoren. 

3. Velda Resleep, circulair slaapsysteem - Het eerste volledig circulaire slaapsysteem

Design: Veldeman Bedding design team (Kevin Martens, Lydia Bielen, Paul Schreurs, Marco de Bruijn) / Opdrachtgever: Veldeman Bedding

Veldeman Bedding introduceert met het Velda Resleep concept het eerste volledig circulaire slaapsysteem in de internationale meubelindustrie en is daarmee de voorloper in zijn sector. De Velda Resleep boxspring, matras en topper zijn volgens het Cradle-to-Cradle-principe ontwikkeld (regeneratie of tweede leven mogelijk) en maken deel uit van een verregaand circulair innovatietraject waarbij ‘zonder nietjes, lijm of PU-schuim’ de toetssteen vormt in het proces.


Henry van de Velde Graphic & Packaging Award

1. Surf & Stay - Boek

Auteur: Veerle Helsen / Design: MAFF / Uitgeverij: Lannoo

Surf & Stay is een visuele reisgids waarin je als het ware bladert door de oceaan. Journaliste Veerle Helsen cruisede in haar camper Connor langs de surfkusten van Spanje en Portugal en verzamelde tips om te surfen, eten, slapen én documentatie over de mooiste architectuur. Art director Elke Treunen van MAFF vertaalde de atypische inhoud in een dromerige layout. Niet stoer en mannelijk, maar vrolijk, bevrijdend en inspirerend. Surf & Stay vertelt over een persoonlijke zoektocht naar vrijheid, weg van de dagelijkse sleur.

2. The Island of the Colorblind - Boek

Auteur: Sanne De Wilde / Design: Tim Bisschop / Uitgeverij: Uitgeverij Hannibal

‘Kleur’ is niet meer dan een woord voor wie geen kleuren kan zien. Hoe zien de eilanders de bomen, de zee en zichzelf? Hoe zouden wij de wereld door hun ogen kunnen aanschouwen? De kijker wordt uitgenodigd om in dit boek een droomwereld te betreden vol kleurrijke mogelijkheden, wat weerspiegeld wordt in het gebruik van verschillende papiersoorten en drukinkten, een waaier aan kleuren en een cover die verandert van kleur als je hem in de zon houdt.

3. The Sweetest Taboo - Boek

Design: Superset / Uitgeverij: Lannoo

De voorbije twee decennia heeft Frieke Janssens een stevige reputatie opgebouwd in geënsceneerde fotografie. Haar visuele taal is zowel verrassend als speels en onthult een groot gevoel voor humor en talloze doordachte details. Tijdens de briefing van dit boek gaf Frieke een uitgebreide uitleg over de gedetailleerde methode die haar stijl van fotografie vereist. Ze liet ons als ontwerpers haar foto's in een heel ander daglicht zien, wat meteen ook de invalshoek was voor dit boek. Het ruime formaat zorgt ervoor dat details in hun volle glorie getoond kunnen worden. Geïsoleerde foto's op een witte achtergrond in hun originele uitsparingen worden afgewisseld met paginagrote details. Zo richten we de blik van de lezer op de details in styling, de blik van de modellen, hun kleding, houding, … kortom alle finesses die erg belangrijk zijn in het beeld en het proces van de fotograaf.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!


Henry van de Velde Habitat Award

1. Collage Tableware - Serviesgoed

Design: Giel Dedeurwaerder en Brent Neve, collectieve design studio / Opdrachtgever: Serax

Collage is een theeservies gebaseerd op de perfecte balans tussen materiaal, vorm en verhouding en op het idee om tafelgerei ook als decoratie in het interieur te gebruiken en het dus niet op te bergen. Beïnvloed door het Japanse design ontwierpen Giel Dedeurwaerder en Brent Neve houten kopjes en een gietijzeren theepot. Het hout in combinatie met het gietijzer verleent aan het ontwerp het duurzame, functionele en esthetische karakter waar ze naar op zoek waren.

2. Marbul Suspension Adjustable - Architecturale verlichting, richtbare pendel

Design: Jeffrey Huyghe / Opdrachtgever: Modular Lighting Instruments

De Suspension Adjustable uitvoering binnen de Marbul familie biedt een antwoord op het feit dat bij een enkel aansluitpunt in combinatie met gependelde verlichting je zo goed als nooit de mogelijkheid hebt om de lichtbron te richten. En wanneer spots bevestigd aan het plafond toch richtbaar zijn kunnen ze vaak erg verblindend zijn. Deze problemen werden op een heel elegante manier opgelost door een ingenieus rotatiesysteem dat deels in het bolvormige lamphuis zit en deels in de cilinder of het ingebouwd aansluitpunt. De gependelde lichtbron bekomt hierdoor een inclinatie van 45° en een rotatie van 360°, waardoor je dus na installatie het licht nog steeds kan richten naar de gewenste plek.

3. N° 0 - Zitmeubel voor buiten

Design & Productie: The {FORM} Nation (Luc Bossuyt)

Luc Bossuyt wilde esthetisch en feel good meubilair voor buiten en in de stad ontwerpen, om de leefomgeving op te fleuren met comfort, esthetiek en kleur, en dit in een authentiek en duurzaam materiaal. Hij zocht lang naar het materiaal waarin hij dit wilde doen. Het moest kunnen gegoten worden, stevig zijn en bestand tegen weer en wind. Na een lange zoektocht kwam hij in contact met het innovatieve ultra hogesterkte vezelbeton: Ultra-High Performance Fiber Reinforced Concrete (UHPFRC) van DUCTAL®.


Henry van de Velde Health & Wellbeing Award

1. Belun Ring - Pulsoximeter om de slaapkwaliteit te meten

Design: Studio Dott. / Opdrachtgever: Belun Technology Company

De ring van Belun is een non invasieve oplossing die de slaapkwaliteit van zijn gebruiker in kaart brengt. Hij maakt een analyse van de hoeveelheid zuurstof in je bloed, je stressniveau, en geeft een beeld van de verschillende fases in je slaap. Een belangrijke doelgroep zijn mensen die last hebben van het obstructieve slaapapneu (OSAS).

2. MySleeve - Sleeve voor de handvaten van krukken

Design: Marie Van den Broeck / Opdrachtgever: My Add On

De MySleeve is een siliconen kousje dat je over je eigen krukhandvat rolt en waarmee je de grootste frustraties van krukgebruikers oplost, namelijk de zere handen en de vallende krukken. Maar hoe? Voor de zere handen werd een gelpatch voorzien die de drukpunten van de hand gelijkmatig verdeelt, waardoor pijn en blaren verleden tijd zijn. Tegen de vallende krukken werd een magneet geïntegreerd in de top van de MySleeve. Hierdoor kunnen beide krukken snel tegen elkaar worden geklikt waardoor je ze makkelijk tegen de muur, stoel of eigen lichaam kan leunen om handen vrij te maken, zonder dat de krukken vallen. 

Design: pilipili design

Two is een deurklink ontworpen voor gebruik in omgevingen waar mensen met dementie verblijven. De klink vereist een combinatie van twee acties om ze te kunnen bedienen. Een geïntegreerde "verborgen" knop moet eerst worden ingedrukt voordat de deur kan ontgrendeld worden. Zo voorkomt de Two deurklink dat dementerenden met dwaalgedrag de kamers van andere bewoners binnenwandelen of de afdeling verlaten. Two kan bovendien heel eenvoudig worden omgebouwd tot een “gewone” deurklink zonder de dubbele actie door een pen in het inwendige mechanisme te schuiven. Op deze manier kunnen alle deuren in een zorgcentrum van dezelfde deurgrepen worden voorzien.


Henry van de Velde Mobility Award

1. ADDAX MT - Elektrisch vrachtwagentje

Design: Eduardo Gonzalez / Opdrachtgever: Addax

Addax Motors produceert, verkoopt en verhuurt elektrische lichte bedrijfsvoertuigen. Het bedrijf ontwikkelde de MT10, een 100% elektrisch, groen, compact, wendbaar en aangenaam stil voertuig, dat verkrijgbaar is met een open of gesloten laadbak en met nog veel meer andere opties. Dankzij de afmetingen en de flexibiliteit van het chassis in combinatie met een aanzienlijk laadvermogen tot 1000kg, is de Addax MT perfect aangepast voor transport over korte afstanden en speciaal ontwikkeld voor de professionele markt en voor leveringen in steden en gemeenten (bijvoorbeeld de inzameling van groenafval), aan post- en last-minute bezorgdiensten, aan grote industriële locaties en magazijnen, recreatie- en attractieparken.

2. NMBS M7 - Dubbeldektrein

Design: Yellow Window, Axel Enthoven & Eric Govers / Opdrachtgever: Bombardier, NMBS

Yellow Window tekende o.l.v. Axel Enthoven de nieuwe Bombardier M7-dubbeldektreinen, die de NMBS vanaf september 2018 geleidelijk in dienst zal nemen. Het ontwerp diende vanzelfsprekend een lang en breed spectrum aan huidige en toekomstige noden van de NMBS en haar reizigers te beantwoorden (diverse kwantitatieve en kwalitatieve verbeteringen, ten behoeve van meer reizigers, een betere reiservaring, comfort, toegankelijkheid, communicatie, …). De ultieme uitdaging lag echter in de vraag een innovatieve en moderne impuls in het treinproduct te brengen, maar de nieuwe interieurs tegelijkertijd perfect compatibel met de bestaande M6 rijtuigen te ontwerpen, de huidige referentie van de NMBS. Deze vereiste biedt aan de NMBS zowel flexibiliteit in de compositie van de treinen, onderhoud en wisselstukken, maar bovenal de potentie van een toekomstige upgrade van de M6 vloot naar M7 met het strikte minimum aan aanpassingen.

Schrijf je nu in voor de ceremonie van de Henry van de Velde Awards!

De uitreiking van de prijzen en de opening van de expo vindt plaats op 29 januari in BOZAR in Brussel.