Helaas is de kwaliteit en productie van stof gemiddeld gedaald de voorbije decennia. Als ontwerper of aankoper is het ook moeilijk om alle kwaliteitscriteria te kennen en objectief (met cijfers) op te volgen omdat hiervoor een gedeeld kader ontbreekt.

Daarom ontwikkelden onderzoeksorganisatie VITO, kledingmerk Xandres en Flanders DC dit voorjaar in een gezamenlijk project een benchmarktool die de sector voortaan als leidraad kan gebruiken. Dit nieuwe instrument moet kledingmerken helpen om met minimumwaarden, streefwaarden en concrete technische richtlijnen de levensduur van hun nieuwe collecties te verlengen.

In dit webinar presenteren we het resultaat: een nieuw instrument voor de sector met objectieve parameters om kwaliteit te meten, vergelijken en verbeteren. De tool werd ontwikkeld in samenwerking met Centexbel, op basis van internationaal onderzoek en een sectorbevraging.

Webinar: Kwaliteit meetbaar maken in de modesector

Zelf aan de slag?

Download de tool op de website van Close the Loop.

Fysieke versie?

Vraag gratis de geprinte versie van de tool aan.

Sprekers in dit webinar

  • Jasmien Wynants (Sustainability manager - Xandres): Hoe gaat Xandres vandaag om met kwaliteit, en waarom is het gestart met dit project?
  • Tom Duhoux (Onderzoeker circulaire economie - VITO): Toelichting van het onderzoek en de sectorbevraging: hoe definiëren we kwaliteit? Welke criteria zijn belangrijk? Hoe verschilt dit per kledingtype en waar leg je de lat?
  • Simon Gryspeert (Project manager sustainability - Flanders DC): Voorstelling van de nieuwe 'Leidraad  kledingontwerp voor lange levensduur'. Wat staat erin en hoe gebruik je deze tool in de praktijk?
  • Sander De Vrieze (Consultant Centexbel): Wat zijn veel voorkomende fouten of kwaliteitsproblemen? Enkele conclusies uit de ervaring van Centexbel.