Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? Waarop moet nog meer ingezet worden in de toekomst? Die twee vragen legden we voor aan volgende creatives: Rizon Parein, Laurence Leenaert, Oana Bogdan, Dagmar Blommaert en Sam Bettens. Twee eenvoudige vragen, tien opmerkelijke antwoorden.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Visual artist Rizon Parein: “Hoe dieper je zit, hoe meer voordeel je uit de situatie kan halen”

Rizon Parein

Rizon Parein © Raf Maes

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? “Ooit vertelde een filosoof me over het concept van ‘maal -1’, over de sleutel waarmee je uit elke nadelige situatie een voordeel kan halen. Daarbij staat een kleine tegenslag voor ‘-1’ en een stevige tegenslag voor ‘-300’. De uitdaging bestaat erin om de factor ‘maal -1’ te vinden, zodat ‘-1’ leidt tot ‘1’ en je ‘-300’ kan omvormen tot ‘300’. Met andere woorden: hoe dieper je zit, hoe meer voordeel je uit de situatie kan halen. En dat werkt verrassend goed! Een van de factoren die heeft bepaald dat we het festival Us by Night ’s nachts organiseren, is dat de vroegere locatie een glazen dak had, wat immens veel zou hebben gekost om dat te blinderen mocht het festival overdag hebben plaatsgevonden. Het gevolg daarvan was dat we ons de vraag stelden waarom we het festival niet ’s nachts zouden laten plaatsvinden. En dat is ook wat echt is gebeurd. Ondertussen is het een van de sleutelelementen van het festival geworden. Het geeft ons een unieke positie in de sector en is bijgevolg de main narrative van Us by Night geworden.”

"Ik hoop dat er wordt ingezet op meer live contact, meer natuur, meer lokaal en minder social media."

Rizon Parein,

visual artist en oprichter Us by Night

Waarop moet nog meer ingezet worden in de toekomst? "Ik ben zeer benieuwd waar we naartoe gaan na de coronacrisis. Brands zijn bepalend voor onze beeldtaal en meer en meer vullen ze de rol in van een religie. De hele sector ligt plat, niemand neemt initiatief, iedereen wacht bang af. We zitten in een vacuüm. Het lijkt erop dat alles nog meer digitaal zal worden, iets waartegen ik me met Us by Night stevig verzet. Wij zetten net in op het sociale, op de hugs en de katers. Ik hoop dat onze maatschappij zich ook in deze richting ontwikkelt, dat er wordt ingezet op meer live contact, meer natuur, meer lokaal en minder social media. Wat ik dezer dagen zie op Facebook, is niet leefbaar: iedereen slaat tilt en denkt de waarheid in pacht hebben, soms op een bijna agressieve manier. Het is tijd om een eeuw in te leiden die meer geënt is op goed nieuws, die niet toont hoe slecht we het doen, maar wel hoe mooi het zou kunnen zijn. Daarin liggen volgens mij heel wat opportuniteiten."


Designer Laurence Leenaert: “Mensen vinden het opnieuw belangrijk om lokale producten te kopen”

Laurence Leenaert

Laurence Leenaert

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? “Wees niet te snel tevreden, durf je werk te vernietigen en opnieuw te beginnen. Dat is heel belangrijk in mijn werkproces. Wanneer ik iets schilder wat uiteindelijk niet is wat ik voor ogen had, dan durf ik het doek in stukken te knippen en opnieuw te beginnen. Voor mij werkt dat heel bevrijdend. Focus op je eigen werk, volg geen trends, want op die manier hou je het sowieso niet vol. Wat ik ook belangrijk vind, is dat je naar buiten durft te komen met je werk, alleen zo kom je vooruit en maak je vooruitgang in je werk.”

"Wees niet te snel tevreden, durf je werk te vernietigen en opnieuw te beginnen."

Laurence Leenaert,

designer LRNCE

Waarop moet nog meer ingezet worden in de toekomst? "Koop lokaal! Ik heb de indruk dat mensen het opnieuw heel belangrijk vinden om lokale producten te kopen. Ze vinden het een meerwaarde. De gedachte dat je een uniek stuk koopt dat tijdloos is, wint aan belang. Er wordt meer en meer gefocust op ambacht, op natuurlijke materialen en back to the basics, waarbij de link met de natuur tegenwoordig heel aanwezig is." 


Architect Oana Bogdan: “Architectuur moet niet zozeer een investeringsproduct zijn dat zich richt op het genereren van winst, maar een instrument voor het bouwen van een samenleving”

Oana Bogdan

Oana Bogdan © Piet Stellamans

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? “Leer nee zeggen. Tijdens mijn opleiding in Business Administration aan Vlerick vertelde een van mijn professoren me: ‘Hoe meer je ‘ja’ zegt, des te groter je omzet. Hoe meer je ‘nee’ zegt, des te groter je winst.’ Nadien besefte ik dat, door meer ‘ja’ te zeggen, niet alleen je omzet zal stijgen, maar je ook minder selectief wordt. Met andere woorden: je trekt ook slechtere opdrachtgevers aan en lagere maatschappelijke ambities. Door vaker ‘nee’ te zeggen, trek je betere opdrachtgevers aan en ben je in staat om betere architectuur te maken. Na bijna twintig jaar beroepservaring is dat mijn conclusie: architectuur is maar zo goed als de kwaliteit van de opdrachtgever, zowel voor publieke als voor private opdrachten.”

"Ontwerpers moeten zich meer inzetten voor compacte ontwikkelingen in hoge dichtheid en zich niet meer inlaten met projecten in suburbane context."

Oana Bogdan,

architect en oprichter BOGDAN & VAN BROECK

Waarop moet nog meer ingezet worden in de toekomst? Ontwerpers moeten zich meer inzetten voor compacte ontwikkelingen in hoge dichtheid en zich niet meer inlaten met projecten in suburbane context. Er is bijvoorbeeld geen correlatie tussen dichtheid en infecties met COVID-19, en dichtheid is omgekeerd evenredig met de mortaliteit. In die zin moet architectuur zich opnieuw richten op haar sociale taak: het aanbieden van betaalbaar en kwalitatief wonen voor iedereen. Architectuur moet niet zozeer een investeringsproduct zijn dat zich richt op het genereren van winst, maar een instrument voor het bouwen van een samenleving. Met huisvesting bouw je een samenleving. Daarom zou het recht op kwalitatief wonen een fundamenteel mensenrecht moeten zijn en zou architectuur een instrument voor sociale rechtvaardigheid moeten zijn. Vandaag de dag staan zoveel kantoorgebouwen leeg. Laat ons focussen op het hergebruik en de herbestemming van bestaande gebouwen, structuren en systemen om diverse woonvormen te realiseren die én betaalbaar én kwalitatief zijn.


Screenwriter Dagmar Blommaert: “Ik wil meer inzetten op diversiteit, niet alleen in de samenstelling van ons team, maar ook in de content die we creëren”

Dagmar Blommaert

Dagmar Blommaert

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? “Ken je sterktes en ontwikkel ze verder. Erken je zwaktes en zoek daarvoor hulp. Verzamel het juiste talent rondom je. Blijf genieten van hetgeen je doet. Bij like Charlie worden we nog altijd blij van wat we doen. Dan zijn we vast niet zo slecht bezig. We hebben sinds kort ook een publisher, want wat wij het beste kunnen, is games maken. Daarom zochten we hulp voor de marketing en promotie ervan. Application Systems Heidelberg haalde ons aan boord en zal onze game Ghost on the Shore op de kaart zetten. Onlangs zei iemand me: ‘Werk niet te gehaast, neem pauzes, doe even niets.’ Op een of andere bizarre manier rek je dan de tijd waardoor je meer gedaan krijgt. Voor mij lijkt dat te werken.”

"Ken je sterktes en ontwikkel ze verder. Erken je zwaktes en zoek daarvoor hulp."

Dagmar Blommaert,

screenwriter en oprichter like Charlie

Waarop moet nog meer ingezet worden in de toekomst? "Waar ik persoonlijk graag op wil inzetten, is meer diversiteit. Niet alleen in de samenstelling van ons team, maar ook in de content die we creëren. Dat wil zeggen in de verhalen die we vertellen en de personages die we creëren. Diversiteit gaat voor mij over gender, religie, cultuur, huidskleur,… #blacklivesmatter heeft het een en ander in gang gestoken, het is zeker geen louter Amerikaans verhaal. Ik wil graag bekijken hoe ik daar als schrijver aan kan bijdragen. Ik geloof dat er in de indiegamesector al wat aan het bewegen is. Ook de Franse computerspelontwikkelaar Dontnod met Tell Me Why, een game met een transgenderpersonage, stemt me hoopvol."


Zanger Sam Bettens: “Samenwerken met andere artiesten, buiten je genre durven denken en je amuseren is de toekomst”

Sam Bettens

Sam Bettens © Frank Clauwers

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? “Toen ik zangeres Skin voor het eerst ontmoette tijdens een tv-show in Italië, vertelde ze me dat ze zelf haar make-up doet, omdat ze zich aan de wereld wil tonen op de manier zoals zij zichzelf ziet, niet zoals iemand anders haar ziet. Ze raadde me aan dat ook te doen. Ik heb die raad niet letterlijk gevolgd, want make-up heeft me nooit geïnteresseerd, maar de boodschap kwam wel over. Alleen jijzelf kan weten wie je wil zijn voor de buitenwereld. Iedereen kan advies geven over hoe bijvoorbeeld je haar aantrekkelijker is, maar uiteindelijk ben jij degene die het podium op moet of voor de camera’s moet staan en moet jij je als jezelf voelen. Je kan zoveel tijd spenderen aan het achterhalen wat mensen nu het liefst willen zien, maar daar verlies je jezelf alleen maar in. Het heeft jaren geduurd om die boodschap helemaal te laten doordringen.”

"Alleen jijzelf kan weten wie je wil zijn voor de buitenwereld."

Sam Bettens,

zanger K’s Choice en Rex Rebel

Waarop moet nog meer ingezet worden in de toekomst? "Samenwerken met andere artiesten, buiten je genre durven denken en je amuseren is volgens mij de toekomst. Ooit vond ik duetten geforceerd en sommige samenwerkingen zijn dat ook nog altijd, maar ik zag onlangs Beyoncé en The Chicks samen optreden en het was fantastisch. Queen B bleef Queen B, maar de country was voelbaar, The Chicks waren fantastisch, het was gewoon goed en entertainend. Ik heb het gevoel dat het idee van alternatieve rock en indie-singer songwriters die zichzelf een beetje te au sérieux nemen in een donkere kamer met hun haar in hun ogen een beetje passé is. Op de nieuwe Taylor Swift staat een duet met Bon Iver. Ik vraag me af of Bon Iver dat ooit had kunnen denken toen hij zijn eerste plaat maakte." 


Wil je weten wat Jaouad Alloul, Sep Verboom, Ramona Stoica, Katrien Vanderlinden en Kim Duchateau op deze vragen antwoordden? Ontdek het in dit artikel.

Wat antwoordden Tom De Cock, Karen François, Jelke Stoop, Annelies Verbeke en Michael De Cock op deze vragen? Lees het in dit artikel.

En in dit artikel kom je te weten wat Soe Nsuki, Tom Struyf, Dirk Wynants, Klaas Rommelaere en Griet Depoorter op deze vragen antwoordden.