Geïnspireerd door de wervelende tapijtkunst uit zijn thuisland Irak creëert Hussein Shikha een multidisciplinair universum. Door Oosterse en Westerse elementen te versmelten wil hij tot een inclusievere, minder Eurocentrische perceptie van kunst en design komen.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Hussein Shikha © Lina van Hulle

Hussein Shikha © Lina van Hulle

Wie is Hussein Shikha?

  • studeerde beeldende kunst aan KASK Antwerpen en een postgraduaat research in art and design aan Sint Lucas Antwerpen
  • verhuisde in 2009 van Irak naar Antwerpen
  • deed residenties bij Z33 en het Frans Masereel Centrum

Met mijn werk breng ik een ode aan de Zuid-Irakese tapijtkunst. Ik filosofeer over de wereld vanuit het perspectief van het tapijt als een ondergewaardeerd object. Zo staat het modernisme – waarin ornament bijna een misdaad is – in schril contrast met de chaos van het tapijt. Tegelijk zijn we de kunde om de symbolen op een tapijt te kunnen lezen kwijtgeraakt. Ook de intrinsiek lokale verankering van de tapijtkunst staat in schril contrast met sommige Westerse ontwerpen.

Schijngestalten © Hussein Shikha & Adriaan de Roover

Schijngestalten © Hussein Shikha & Adriaan de Roover

Light on Light © Hussein Shikha

Light on Light © Hussein Shikha

Met de vakjes ‘kunst’ en ‘design’ heb ik niets. Net als de tapijtmakers doe ik gewoon mijn ding. De term multidisciplinair kunstenaar is misschien de meest passende. Al valt ook werk in opdracht daar voor mij onder. Ik wil met mijn werk vooral verhalen vertellen. Dat ik dat via verschillende disciplines kan doen, is magisch. Zo vond ik het fantastisch om te zien hoe mijn digitaal ontwerp in het Textielmuseum in Tilburg omgezet werd in een tactiel object. Dat straalde pure vreugde uit, terwijl tapijten tegelijk persoonlijke herinneringen oproepen aan de Amerikaanse invasie.

Here and Then, Now and There © Tom Janssen

Here and Then, Now and There © Tom Janssen

Daarnaast experimenteer ik met nieuwe technologieën zoals animatie en games. Daarin ga ik op zoek naar het potentieel van de symbolen in beweging. Het boeiende aan een game is dat het je toelaat om een verhaal te vertellen en dat je er een volledig universum mee kan creëren.

Guided by Light © Lina Van Hulle

Guided by Light © Lina Van Hulle