Elisabeth Gezels en Sophie Snoeckx zijn de makers van een reeks podcasts met creatieve ondernemers. Elisabeth is radiomaker en digital storyteller, Sophie houdt zich bezig met improvisatietheater, bloggen en yoga. Vanuit hun fascinatie voor hoe creatieve ideeën ontstaan en hoe deze uiteindelijk vorm krijgen, beslisten ze een podcastserie op poten te zetten.

Het podcastduo maakte tien afleveringen, die telkens bestaan uit twee gesprekken met creatives die praatten over onderwerpen als ‘beginnen’, ‘samenwerken’, ‘combineren’ en ‘falen’. Elisabeth vertelt ons meer over het idee achter en de totstandkoming van de reeks die de naam SPRK kreeg.

Van waar jullie interesse om met dit medium te werken?

We leerden elkaar ruim zeven jaar geleden kennen toen we onze eerste stappen zetten bij een studentenradio. We raakten steeds meer gefascineerd door de mogelijkheden die het internet biedt bij het maken van content. Sophie had al ervaring met bloggen en nadat ik de kneepjes van het vak onder de knie kreeg bij enkele grote radiozenders, had ik zelf ook wel zin om een project op te zetten dat helemaal van mezelf was. Iedereen kan in principe zijn of haar eigen podcast bedenken en online beschikbaar maken. De mogelijkheden om het medium volledig naar je hand te zetten en er ook een plek voor creatief experiment van te maken, trokken ons enorm aan. 

Hoe kwamen jullie tot de selectie van ondernemers en thema's?

Over het onderwerp hebben we nooit veel discussie gehad. Zowel in ons persoonlijke als professionele leven komen we regelmatig mensen tegen die ons vertellen dat ze twijfelen om hun creatieve of ondernemingsideeën uit te werken. Terwijl we zelf hebben ondervonden dat het net heel veel voldoening kan geven om dat niet te doen. Vandaar dat we met onze podcast graag inspirerende verhalen wilden brengen om mensen toch dat duwtje in de rug geven. Bij de selectie van de gasten hebben we veel aandacht besteed aan het maken van een diverse mix tussen bekende en onbekende profielen. Op die manier hoor je als luisteraar ook eens andere verhalen dan deze die de grote media meestal brengen.

Welke podcast heeft jullie het meeste geraakt?

We waren allebei heel erg geraakt door de — voorlopig laatste — aflevering uit de reeks met improvisatie-actrice en schrijfster Katrijn Van Bouwel en ‘spoken word’-artieste Samira Saleh over falen. Het is een onderwerp waarover veel te weinig gepraat wordt, terwijl falen net belangrijk is om te kunnen groeien als ondernemer en creatieveling. Het raakte ons echt dat beide dames zo open durfden praten over hun onzekerheden. Omdat ze zo herkenbaar zijn. In meer algemene zin geldt dat voor bijna alle gesprekken: als ondernemer of creative heb je soms het gevoel dat je er wat alleen voorstaat. En dan is het heel fijn om verhalen van anderen te horen die nét hetzelfde doormaakten.

“Bijna iedereen wilde meewerken aan onze podcasts. Creatives en ondernemers praten blijkbaar heel graag over hun interne keuken.”

Elizabeth Gezels,

radiomaker en digital storyteller


Anouk Taeymans

Anouk Taeymans

Tom Van Laere

Tom Van Laere

Katrijn Van Bouwel

Katrijn Van Bouwel

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers