Tijdens de eindejaarsperiode, traditioneel het hoogtepunt voor de retail, duiken er in Vlaanderen en Brussel naar goede gewoonte weer een heleboel pop-up stores op. Ideaal om eindejaarscadeautjes te scoren en daarbij lokale ondernemers te ontdekken en te steunen. Veel pop-ups zijn namelijk van eigen bodem of selecteren bewust Belgische merken, iets wat Flanders DC met de #ikkoopbelgisch-campagne natuurlijk alleen maar kan aanmoedigen. 

In die wildgroei aan pop-ups lijkt het overzicht soms misschien een beetje zoek, maar toch zijn er een aantal types te onderscheiden. De monobrand pop-up is een winkel waarbij één enkel merk zich tijdelijk ergens vestigt. Zo vind je nu in Gent een pop-up van schoenenlabel Morobé (Henegouwenstraat 46), waarbij de collectie voor de allereerste keer op een fysieke locatie beschikbaar is. Virginie Morobé ontwerpt schoenen voor vrouwen die zich aangetrokken voelen door hedendaagse elegantie en street couture, wat zich vertaalt in dynamische, krachtige en vrouwelijke collecties. 

Morobé, Gent

Morobé, Gent

Waarom een pop-up?

Het pop-up concept is voor beginnende ondernemers ideaal om af te tasten hoe ze in de markt liggen en welke steden voor hen het interessantst zijn om zich permanent te vestigen. Door de pop-up komen ze rechtstreeks in contact met de klanten, waardoor ze makkelijker feedback krijgen en kunnen inspelen op de noden en wensen van de klant. Daarnaast is een pop-up ook ideaal om het volledige aanbod te kunnen tonen, waar dat vaak niet het geval is wanneer retailers voor hun eigen winkel een selectie maken uit de collectie. In het verlengde hiervan hebben de ontwerpers met een pop-up ook zelf de look & feel van de winkel in de hand, waardoor de sfeer die de ontwerpen belichamen beter tot zijn recht kan komen. Verder is het voor beginnende ondernemers ook niet evident om de aandacht van de media vast te krijgen, en dan is een vernieuwend, tijdelijk iets als een pop-up een ideale manier om naamsbekendheid te genereren.

Multibrand

Naast monobrand zijn er ook multibrand pop-ups, waarbij een collectief van ondernemers de krachten bundelt. Ontwerpers nodigen vaak bevriende merken uit om stukken te verkopen in hun permanente winkel of in hun pop-up. Around the Corner by Love Sundaily is daar een goed voorbeeld van: in hun pop-up in Antwerpen (Ijzerenwaag 11) worden er naast de eigen collectie van Love Sundaily ook stukken verkocht van handtassenmerk Mieke Dierickx, ondergoed- en nightwearlabel Eskimo 110 en juwelen- en interieurmerk Atelier Clash. Verder zijn er ook pop-ups waarbij een selectie van (Belgische) merken verkocht wordt, bijvoorbeeld in de Leuvense winkel PLEK (Mechelsestraat 102) waar stuks van een tiental lokale merken in de rekken liggen. Zo vind je er onder meer kleding van streetwear label Skrew Studio, planten van Spore Nursery en zakdoeken van Huff&Puff.

PLEK, Leuven

PLEK, Leuven

Het initiatief wordt ook vaak door overheden of organisaties genomen, zoals bij de Nieuwe Natie die haar tenten opgeslagen heeft in de Stadsfeestzaal van Antwerpen. Op de tweede verdieping krijgen tal van startende creatieve ondernemers de kans om afwisselend hun producten te verkopen. Op dit moment vind je er bijvoorbeeld Dans l’Assiette du Cycliste, waar ‘kleding die er niet uitziet als fietskleding, maar wel bijdraagt tot het comfort en de veiligheid van de fietser’ verkocht wordt. Zo is er in Brussel ook Pimp My Street, waar acht designers, kunstenaars en ambachtslieden hun intrek nemen in acht panden in de Korte Beenhouwersstraat. Hier vind je onder andere horloges van Montre Amalys, sieraden van NAO Jewels en designstukken van Studio Arbor. De naam ‘Pimp My Street’ werd niet toevallig gekozen, want deze collectieve pop-up past in de heropleving van de Îlot Sacré-wijk, een buurt waaraan de stad Brussel haar glorie van weleer wil teruggeven.

Met deze en nog vele andere pop-ups voor handen is het dus al een stuk makkelijker om lokale creaties te ontdekken en startende ontwerpers te steunen. Ontdek hieronder waar je nog lastminute kerstcadeautjes kan inslaan:

 • Morobé
  Henegouwenstraat 46 – 9000 Gent
  tot en met 15 januari 2018
 • Pimp My Street
  Korte Beenhouwersstraat – 1000 Brussel
  tot en met 7 januari 2018
 • Around the Corner by Love Sundaily
  Ijzerenwaag 11 – 2000 Antwerpen
  tot en met 13 januari 2018
 • PLEK Christmas pop-up
  Mechelsestraat 102 – 3000 Leuven
  tot en met 30 december 2017
 • De Nieuwe Natie
  Stadsfeestzaal Antwerpen
  tot en met 31 maart 2018
 • FLASH SHOP
  Nederkouter 73 – 9000 Gent
  tot en met 31 december 2017
 • A Better Blend
  Beddenstraat 2 – 2000 Antwerpen
  tot en met 31 december 2017
 • Boetiek#03
  Bleekhofstraat 4 — 2018 Antwerpen
  tot en met 23 december 2017
 • Six Edges
  Madridstraat 6 — 8400 Oostende
  tot en met 24 december 2017

Genoeg Belgische opties dus om de stressvolle pakjesjacht te overleven!