Met haar vrouwelijke en minimale ontwerpen versmelt de Limburgse Tessa Borrenberghs duurzaamheid en luxemode. Functionaliteit is bij haar de allerhoogste prioriteit.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Tessa Borrenberghs © Shari Ruzzi

Tessa Borrenberghs © Shari Ruzzi

Wie is Tessa Borrenberghs?

  • studeerde industrieel ontwerp aan LUCA School of Arts Genk
  • studeerde vervolgens sustainability business management aan de University of Cambridge en University of the Arts in Londen
  • werd genomineerd voor een Belgian Fashion Award als Emerging Talent of the Year 2023

Van opleiding ben ik industrieel designer en in eerste instantie dus een oplossingsgerichte denker. Mijn ideeën komen vaak van observaties. Ik vraag me constant af hoe ik elk kledingstuk functioneler kan maken, hoe ik de constructie kan harmoniseren met het menselijk lichaam. Ik heb zelf een hormoonstoornis die mijn lichaam in de war stuurt. Veel van mijn stukken zijn daarom aanpasbaar doorheen de dag. Kleding moet voor mij mensen ondersteunen, door bepaalde lichaamsdelen te highlighten. Dat is voor mij de definitie van een waardevol stuk.

© Zina Kenens

© Zina Kenens

© Zina Kenens

Mijn unique selling point is mijn creativiteit. De afgelopen drie jaar was de laatste toetssteen van elke schets: is dit verkoopbaar? Dat ga ik niet meer doen. Ik moet nu net mijn volle creativiteit bloot geven, zodat ik onvergelijkbaar word. Zodat mensen kunnen zeggen: dat is Tessa Borrenberghs.

© Zina Kenens

© Zina Kenens

© Zina Kenens

Met mijn merk wil ik vooral goed doen voor de wereld. Naast ontwerpen geef ik ook consultancy aan bedrijven over hoe ze duurzaamheid moeten toepassen. Ik bekijk zelf constant hoe ik mijn toeleveringsketen zo efficiënt mogelijk kan maken. Of hoe ik mijn patronen kan digitaliseren met 3D-modellen en mijn knopen kan laten 3D-printen in algenmateriaal. Mijn grootste nachtmerrie is dat een stuk van mij op de vuilnisbelt terechtkomt. Of op Vinted waar het veel van zijn waarde verliest. Daarom bied ik ook een circulaire service aan. Als mensen een kledingstuk niet meer willen, verkoop ik het terug in mijn atelier. Dat is je verantwoordelijkheid nemen als ondernemer.

© Zina Kenens

© Zina Kenens

© Zina Kenens