Belgium is Design, een initiatief van Flanders DC, MAD - Home of Creators en Wallonie-Bruxelles Design Mode, heeft sinds tien jaar als doel Belgisch design wereldwijd te promoten. Belgium is Design staat synoniem voor kwaliteit en kennis. Belgium is Design is vooral gekend van de tentoonstellingen in Milaan, de standen op de Salone Satellite, maar ook van de groepsstanden op Maison&Objet, presentaties in New York en Stockholm,… In dit artikel geven we een overzicht van enkele hoogtepunten van het voorbije decennium.

De roots van Belgium is Design liggen in Milaan. De Salone del Mobile groeide, sinds zijn start in 1961, uit van een traditionele beurs met standen, verkopers en kopers, tot het grootste designevent ter wereld. Pas in de 2006 ontstonden Belgische initiatieven om naar de Design Week in Milaan te gaan, maar dit geheel in gespreide slagorde. Onder de noemer [les belges] werd een gezamenlijke communicatie opgezet om Belgisch design tijdens de Design Week te promoten.

Belgium is Design

Voor de editie 2011 van de Milan Design Week besloten de Belgische designorganisaties om op één plaats te exposeren en met één stem te communiceren. Zij gingen op zoek naar een nieuwe naam, sterker en met meer impact op het internationale toneel. In het najaar van 2010 bracht Design Vlaanderen de ‘6de Triënnale voor Vormgeving. Belgium is Design’ in het museum van Grand-Hornu. Titel, huisstijl en scenografie werden gerecupereerd. In 2018 is Belgium is Design in een nieuw kleedje gestoken met een nieuwe identiteit, ontworpen door de Brusselse studio Kidnap Your Designer. 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

De hoogtepunten

1. Lightness (2011)

Lightness (2011)

Lightness (2011) © Serge Anton

Ja, voor het eerst zouden de Belgische designorganisaties samen naar Milaan gaan. Op de loggia van de Pinacoteca di Brera, het prestigieuze museum van Milaan, brachten WBDM en Design Vlaanderen de expo Lightness en Designed in Brussels toonde een overzicht van de 25 designers die zij in vijf jaar tijd gepromoot hadden.

2. The Toolbox (2013)

The Toolbox (2013)

The Toolbox (2013) © Serge Anton

De expo The Toolbox in de Triennale di Milano gaf een overzicht van het huidige design in België, 150 jaar na de geboorte van Henry van de Velde. Het gaat ook om know-how en technische bekwaamheid, kwaliteit van de produktie, werk en werkgelegenheid. Curator van dienst was Giovanna Massoni, de scenografie was van Lhoas & Lhoas.

3. Reflections (2014)

Reflections (2014)

Reflections (2014) © Giulial Acolutti

We bleven in de Triennale. Reflections heeft twee opvallende onderdelen: spiegels en andere reflecterende oppervlakken, geselecteerd door Inge Vranken. En wat al deze voorbeelden verenigt, is hun vermogen om licht te weerkaatsen en beelden te weerspiegelen, die zowel letterlijk als terloops opduiken, in een scenografie van Danny Venlet.

4. Confronting the Masters (2015)

Confronting the Masters (2015)

Terug in Brera, in het prachtige paleis waarin de Pinacoteca en de oude Brera Academie voor Schone Kunsten zijn ondergebracht, namen de tien laureaten van ‘Designer van het Jaar’ hun plaats in, geconfronteerd met de oude monumentale sculpturen van de Sala Napoleonica. Confronting the Masters was opnieuw een scenografie van Danny Venlet.

5. Belgian Matters (2016)

Belgium Matters (2016)

Belgium Matters (2016) © MikkoMikko Studio

Palazzo Litta is twee jaar onze gastheer voor Belgian Matters en Belgitude, gecureerd door Sieqrid Demyttenaere, oprichter van DAMN° magazine en partner van het evenement. Belgian Matters toont de resultaten van de samenwerking tussen dertien ontwerpers en bedrijven, die vaak veraf staan van de designsector.

"Belgium is Design, of hoe wij ons op het Salone Del Mobile verenigen en van onze beste kant kunnen laten zien! Het is telkens een plezier om deel te nemen en het geldt als een platform van hoog niveau om werk aan de buitenwereld te tonen."

Maarten De Ceulaer,

deelnemer Fuorisalone 2012, 2014 en 2016

6. Generous Nature (2019)

Generous Nature (2019)

Generous Nature (2019) © Jeroen Verrecht

Na een project van twee jaar wordt Generous Nature gepresenteerd in de Zona Tortona. Vijftien Belgische ontwerpers en bedrijven werkten samen rond duurzaam design, het bos en zijn ecosysteem. Het thema wordt doorgetrokken in de scenografie, gerealiseerd door Benoît Deneufbourg, volledig in gerecycleerde of recycleerbare materialen.

7. Salone Satallite (2011-2021)

Salone Satallite (2011-2021)

Salone Satallite (2011-2021) © Jeroen Verrecht

De Salone Satellite is de start geweest voor heel wat jonge designers, aan het begin van een internationale carrière. In tien jaar tijd hebben niet minder dan 76 ontwerpers op onze stand hun prototypes gepresenteerd. Hun objecten werden er opgepikt door Belgische en internationale labels, designtijdschriften, galeries, …

8. Maison&Objet (2012-2021)

Maison&Objet (2012-2021)

Maison&Objet (2012-2021) © Jeroen Van Belle

2012 markeert het begin van een jaarlijkse deelname aan de Maison&Objet-beurs in Parijs. De collectieve stands brengen bij elke editie in januari een tiental merken en ontwerpers samen. Het is de bedoeling hen op deze beurs te introduceren met een goede omkadering en het vooruitzicht op concrete commerciële resultaten.

"Belgium is Design is een sterk netwerk waarop je beroep kan doen als beginnende ontwerper. Het geeft je de kans al heel vroeg te proeven van de internationale designbeurzen. Belgium is Design zorgt ervoor dat je werk internationaal gezien wordt. Zonder het platform is het veel moeilijker als startend ontwerper."

Pierre De Valck,

deelnemer M&O2020 en Salone Satellite 2020 (digitaal)

9. Textiles revealed (2019)

Textiles revealed (2019)

Textiles revealed (2019)

In 2019 werkte WBDM samen met Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano om textiel in de kijker te zetten in het kader van het New York Textile Month festival. De tentoonstelling Textiles revealed presenteerde het werk van elf textielontwerpers in een galerie in Chelsea.

10. Stockholm Furniture & Light Fair (2019)

Stockholm Furniture & Light Fair (2019)

Stockholm Furniture & Light Fair (2019) © Eline Willaert

In 2018 nam Belgium is Design deel aan Interieur Kortrijk. Al het materiaal werd gerecycleerd en gebruikt voor onze stand op de Stockholm Furniture & Light Fair in de sectie Greenhouse, gereserveerd voor jonge ontwerpers.

"Internationale beursdeelnames gaven mijn meubelmerk Vonk exposure. Ik kon mijn ontwerpen aftoetsen aan andere culturen en mijn exportplannen aanscherpen. Daarvoor moet je goed nadenken over hoe je bepaalde zaken gaat oplossen in de praktijk. De eerste buitenlandse bestellingen bevestigen je aanpak en sturen deze ook bij."

Jonas Willems,

deelnemer M&O 2018 en 2019, Stockholm 2019


Onder de noemer Belgium is Design organiseert MAD – Home of Creators, in samenwerking met Flanders DC en WBDM, jaarlijks een D2B-matchmaking event. Internationale en nationale designbedrijven worden naar Brussel uitgenodigd. Jonge en gevestigde designers kunnen zichzelf en hun producten presenteren.

Belgium is Design in 2021

Wat Maison&Objet betreft, was de editie van januari 2021 uitsluitend digitaal met een aanwezigheid op MOM, het B2B-platform van de beurs. De selectie omvat een twintigtal merken voor binnenhuisinrichting en een gevarieerd aanbod van producten.

Belgium is Design ging in zee met de Franse designer en filmmaker Alexandre Humbert en Giovanna Massoni voor The Object Becomes​. Aan de hand van negen objecten zullen zij een beeld schetsen van Belgisch design. De film gaat in première tijdens de Milan Design Week en zal onder andere deelnemen aan het Milan Design Film Festival en andere filmfestivals en -competities, internationale designweeks,… De Salone Satellite is voor 2021 geannuleerd. Maar het werk van zes jonge ontwerpers die er zouden deelgenomen hebben, zal worden getoond in de Opificio 31 in de Zona Tortona. Hun namen zijn Daan De Wit, Elias Van Orshaegen, Studio Part, Fractall (Arne Desmet), Olivier Vitry voor Claisse Architectures en De Angelis Design Studio. Deze ruimte in Milaan wordt van 4 tot 10 september tevens een hub voor Belgisch design.

Tegen september zal de website van Belgium is Design vernieuwd worden. Hiervoor wordt opnieuw samengewerkt met Kidnap Your Designer, die ook het grafisch ontwerp zullen actualiseren. Waar de huidige site nu enkel de internationale events brengt waaraan we deelnemen, moet de nieuwe website een actieve hub worden, waar het ganse jaar nieuws over Belgische designers en designbedrijven te vinden is. Ook de sociale media worden geactiveerd met al dit nieuws. Zo wordt Belgium is Design het forum voor de promotie van Belgisch Design.