Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
24 april 2024
6 minuten leestijd
Vorige week vond de Milan Design Week plaats, met meer dan 100 Belgische presentaties. We brachten eerder een vooruitblik van de Belgen in Milaan, maar wat onthouden wij van deze editie? In dit overzicht tonen we 20 ontwerpers en bedrijven die ons opvielen, met een lichte voorkeur voor minder bekende namen.
Het was over de koppen lopen in Milaan. Waar heel wat beurzen de jongste jaren hun bezoekersaantal zagen dalen, brak de Salone del Mobile haar record: 361.417 bezoekers. Ook in de stad was het immens druk. FuoriSalone had 1.125 events opgelijst. En het waren niet steeds de beste designpresentaties waar lange rijen aan het aanschuiven waren, wel gekende namen als IKEA, Porsche of Google, met veeleer Milanese nieuwsgierigen en minder designprofessionals. Alcova ging het 25 kilometer buiten de stad zoeken. Iedereen was benieuwd. Wie de twee villa’s wou bezoeken, moest op de drukste momenten tot vijf uur aanschuiven.
Op Baranzate Ateliers moest gelukkig niet aangeschoven worden, al was het professionele publiek er wel. Baranzate Ateliers en Belgium is Design stonden in heel wat lijstjes bij de must-sees van de Design Week, met vooral heel veel collectible design. Tussen de objecten werd door dansers geïmproviseerd. En natuurlijk hadden wij de beste party.
1. Bent Fierens is een jonge productontwerper. Hij gedijt bij het oplossen van wereldse of persoonlijke vraagstukken en biedt tastbare oplossingen die meanderen tussen praktisch nut en artistieke expressie, en die zijn interne dialogen weerspiegelen. Loops vertegenwoordigt een bevrijdende reis, een ontsnapping aan zelf opgelegde beperkingen en de ontdekking van nieuwe, creatieve dimensies.
2. Nortstudio, opgericht in Antwerpen in 2016 door Jef De Brabander en Kathleen Opdenacker, creëert en vervaardigt meubels en accessoires met kleurrijke, grafische volumes, waarbij de grens tussen dimensies vervaagt. Hun project Fold introduceert lampen gemaakt van gesneden en gevouwen staal, waarbij elke lamp verschillend gekleurd licht reflecteert op basis van de plaatsing. Hierbij wordt een tweedimensionale grafische compositie vertaald naar een driedimensionaal object.
3. Chateau Resort is een merk gespecialiseerd in op maat gemaakte, visueel impactvolle elementen zoals landschapsgordijnen, textiel en scenografie, vervaardigd in samenwerkingsverband, voor zowel professionals als particulieren. Sea, swallow me is een op maat ontworpen, gekleurd gordijn met een breed spectrum aan kleuren die in de stof zijn geverfd, ambachtelijk vervaardigd met een bourdonsteektechniek.
4. Studio Minimètre is een in Brussel gevestigde 3D-printstudio die gespecialiseerd is in bio-sourced materialen en afvalrecycling. De studio herontwerpt haar machines voor milieuvriendelijk 3D-printen, zoals geïllustreerd door projecten als Foti, een zero-waste lamp, en Trapezi, een collectie die traditie en innovatie combineert in 3D-geprinte keramiek.
5. KRJST zet kleuren in om uit te drukken wat woorden niet kunnen beschrijven: ze schilderen met weefdraden denkbeeldige landschappen van een poëtisch, kalm en toch gekweld rijk, de chaos waar emoties geboren worden. Hun werk is een verzoening van traditionele, rituele en experimentele moderne technieken.
6. Middernacht & Alexander is een Nederlands-Belgisch ontwerpduo. Ze zoeken vaak naar materialen die vluchtige eigenschappen hebben, die oxideren of vergaan als ze onbehandeld blijven, en proberen ze tegen te houden. Hierdoor ontstaan spanningen die weer aansluiten bij wat zij als mens ervaren.
7. Designer of the Year Julien Renault werd door Keiji Takeuchi uitgenodigd voor Walking Sticks & Canes in de Triennale di Milano. Bedoeling van de expo was de wens om het algemene bewustzijn van dit essentiële gereedschap te vergroten. Julien noemde zijn ontwerp Cadorna, naar het bij de Triennale gelegen metro- en treinstation.
8. Het Spaanse mode- en accessoirelabel Loewe organiseert al jaren de Loewe Crafts Prize. Het nodigde in het Palazzo Citterio in Brera een aantal ambachtelijke designers uit om een verlichtingsontwerp te creëren, waaronder Ann Van Hoey. Zij zette haar gekende keramisch geplooide vormen om in een lederen luster. Van alle lampen is slechts één exemplaar vervaardigd.
9. Muller Van Severen ontwikkelde voor Barcelona Design een nieuwe versie van de Pillow Sofa, oorspronkelijk ontworpen voor Kassl Editions. De Bridges-kasten voor hetzelfde merk zijn kleurrijke, veelzijdige, functionele maar ook sculpturale en zelfs architectonische objecten. Door verschillende onderstellen met variërende hoogtes en unieke uitsparingen te gebruiken, krijg je verschillende silhouetten, ondersteund door poten die op een speelse manier dansen met ruimte en licht. Te zien in de Spazio Maiocchi.
10. Maniera zat een beetje verdoken in de tuin van de Villa Bagatti Valsecchi. Spijtig voor wie dit niet ontdekte, want het was zeker één van de hoogtepunten. Ze presenteerden er Junya Ishigami. Zijn ontwerpen zijn elegant, delicaat, ingetogen en ogenschijnlijk eenvoudig. Maar de schijnbare eenvoud en soberheid van Ishigami's ontwerpen is misleidend en verbergt de structurele complexiteit en de inspanningen van het ontwerpteam. De collectie bestaat uit eetkamerstoelen en schommelstoelen, een lage Zaisu-stoel, een ateliertafel, een eettafel, een glazen tafel, twee scheidingswanden en zeven lampen.
11. Achter DWA Design Studio schuilen de Milanese Belg Frederik De Wachter en Alberto Artesani, scenografen van de Wallpaper-expo Class of ’24, die de standen op de beurs van CC Tapis en Pedrali ontwierpen, waar ze ook de Twiny voor creëerden. Fenix nodigde hen, naast andere designduo’s, uit voor Design Duo Double Feature. Theia is zowel lamp als rek, geïnspireerd op de Griekse mythologie.
12. Ontwerpen van Xavier Lust en Maarten De Ceulaer waren te vinden bij Nilufar. De nieuwe Superquadric-collectie van Maarten zijn functionele kasten gebaseerd op ritme, herhaling en evenwicht. Verder een aantal nieuwe stukken in de Stained Glass-serie, kleurrijke verlichting van mondgeblazen glas.
13. Andrei Clontea is een autodidactisch kunstenaar die naadloos is overgestapt van de wereld van de architectuur naar het rijk van de keramiek. Hij verdeelt zijn tijd tussen Luxemburg en Brussel. Zijn werk manifesteert zich als sculpturale vormen die inspiratie putten uit de elegantie van de natuur, zoals zijn werk Athari. Het verhaal van deze lamp ontvouwt zich als een verhaal over een gewond hart, naadloos geïnspireerd door de mysteries van de natuur. Te zien in Isola’s Design Gallery.
14. Montjoie Institute bestaat uit een internationaal gezelschap dat elkaar leerde kennen aan de Design Academy in Eindhoven. Na school verhuisden ze samen naar Brussel, in een huis aan de Montjoielaan. Ze passen het aan hun doeleinden aan terwijl ze zoeken en werken, balancerend tussen burn-out en bore-out. Ze zoeken uit wat te doen in een wereld van oneindige urgenties waar individueel geluk altijd lijkt te leunen op de uitputting van ontelbare andere. Ze nemen fragmenten van verhalen over vriendschap, etentjes, bricolage, 400 coups mee door de Brennerpas; van Eindhoven naar Brussel en van Brussel naar Milaan, in de via Tortona. Tijdelijke oplossingen die permanent zijn geworden en specifieke bevindingen die elders van pas kunnen komen.
15. Een buitenbeentje bij Belgian Furniture was ongetwijfeld AP Collection. Hun verhaal begint met twee visionaire zielen, (A)lexis en (P)auline, wier diepe verbondenheid de geografische grenzen overschreed. In hun zoektocht om de fysieke kloof te overbruggen, wisselden ze vertederende knuffeldieren uit — een aangrijpend symbool van genegenheid dat de beperkingen van ruimte en tijd oversteeg. Na hun hereniging omarmden de twee hun gedeelde drang naar originaliteit. Het kenmerk ligt in het unieke karakter van elke creatie. De verrukkelijke houdingen en expressieve gelaatsuitdrukkingen van hun stoelen bekoorden en verrukten, en roepen een tapijt van emoties op, van tederheid tot amusement en zelfs poëzie.
16. De Edge-collectie van Alain Gilles voor Milla & Milly is gebaseerd op een dialoog tussen tegenstellingen. Aan de ene kant de menselijkheid en zachtheid van de gebogen lijnen van de tabletten, aan de andere kant de stijfheid, het minimalisme en het architecturale gevoel van de poten. Deze juxtapositie creëert een visuele spanning binnen de stukken die ze zeer herkenbaar en iconisch maakt. We hadden dit al gezien op Maison&Objet, maar brengen we het hier nog eens, omdat we nog nooit een Belgisch designer zo groot op een affiche hebben zien staan in de Rho-metro!
17. De Daydreamer-relax, die Jori in 2019 in samenwerking met Duitse designer Joachim Nees lanceerde, is volgens het designmerk uitgegroeid tot een groot succes. In Milaan is hij het boegbeeld van de ecologische voetstap van Jori in de gedaante van een limited edition-collectie: vijf gekleurde en duurzame uitvoeringen dankzij de combinatie van de gerecycleerde, zachte en wasvriendelijke stof 'Mumble' en het soepele, generfde nubuckleder van de rugbekleding.
18. Het Vlaamse Umbrosa en Karim Rashid herdefinieerden het concept van schaduw. Shade is een paraplu die niet alleen bescherming biedt tegen de zon, maar ook buitenruimtes een roze flair geeft. Ze geloven dat buitenruimtes zowel verfijnd als eigentijds kunnen zijn, en de Karim Rashid-parasol belichaamt perfect deze filosofie.
19. Bulo presenteerde heel wat nieuwigheden. Hun zusterbedrijf Bosq heeft onlangs 'WoodSaver' gelanceerd, een innovatieve technologie om fineerhouten stukken die vroeger als afval werden beschouwd, samen te voegen. In de nieuwe versie van de H2O laat het tafelblad duidelijk de details zien van de vingerverbindingstechniek die op het fineer is toegepast.
20. Jeffrey Huyghe ontwerpt al heel lang voor Modular, maar ook voor tal van andere bedrijven. Voor Joli werkte hij aan een compleet nieuwe Arcs-tafel. De gebogen structuur van deze tafel weerspiegelt oude architectonische stijlen en is de bron van zijn naam. De sierlijke rondingen van de aluminium poten harmoniëren perfect met het keramische tafelblad en zorgen voor essentiële stabiliteit.
Cookies opgeslagen