Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
7 juni 2021
3 minuten leestijd
Als merk sta je vandaag voor een grote uitdaging. Niet het merk maar de consument bepaalt de spelregels. Naast een visie en een uitstekend product en service helpt bij uitstek een sterke merkidentiteit om je te onderscheiden en te connecteren met de klant. Maar hoe begin je eraan? Wat zijn de belangrijke elementen in je 'branding toolbox'? Tijdens ons uitverkochte webinar onlangs deelde Kate Stockman hoe zij dit aanpakt.
Kate Stockman is strateeg en toekomstanalist, innovatiecoach en gastprofessor Trend Implementation Idea & Innovation Management aan Erasmus Brussel.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Een merk neerzetten is één ding, een sterk merk opbouwen én in de markt blijven houden, is een ander paar mouwen, zeker in een tijd waarin de veeleisende consument dagelijks talloze merken ziet komen en gaan. Kate raadt het volgende aan: “Blijf kijken, observeren, fotograferen én archiveer die inspiratie. Probeer de tijdsgeest te begrijpen. Door schijnbaar losse signalen en trends na elkaar te bekijken, krijg je een zicht op wat er leeft.” Ze zweert dan ook bij het motto “You’re either on the bus of off the bus” van Tom Wolfe. Als merk sta je er of niet, er is geen grijze zone.
Kate toont een aantal voorbeelden van merken die ofwel de tijdsgeest compleet negeren, ofwel heel snel en slim kort op de bal spelen en inpikken op de actualiteit.
Merken nemen de rol van religies over en zijn de nieuwe kerken. Kate deelt enkele voorbeelden van prachtige brand stories.
Ook als je strategie zogezegd af is, kan je die best herbekijken: is die volledig, scherp genoeg, up-to-date, futureproof? En wat is strategie? Kort gezegd: je boot in de oceaan in de juiste richting plaatsen in plaats van doelloos rond te dobberen. Dat, met snelheid, met een duidelijk doel in zicht. Ter illustratie haalt Kate hier juwelenmerk Lore Van Keer en designstudio We Want More aan.
Denk maar aan Hunting & Collecting of Dansaertvlamingen. Een naam die blijft hangen of intrigeert, die je doet opmerken, helpt.
Een goed logo doet je erbovenuit steken, boven de massa. Mooie voorbeelden zijn Apple, Marcel en Aesop.
Naast een logo kunnen slim gekozen kleuren je merk versterken. Gebruik ze consequent doorheen al je uitingen en blijf ze gebruiken doorheen de jaren om zo herkenbaarheid op te bouwen. Juwelenmerk Tiffany & co is hier meester in.
Als er een ding is waar je niet op mag besparen binnen het bouwen van je merkidentiteit, dan is het fotografie. En dan gaat het niet over prijs, maar over de kwaliteit van de fotograaf.
Wees consequent in je branding, voor alle kanalen en touchpoints (van social media tot packaging tot notitiekaartjes), tot in de details. Want herhaling werkt. En zo krijg je een heel herkenbare, duidelijke stijl. Details matter. No noise. Heerlijk helder. Denk maar aan Graanmarkt 13, Aesop, la fille d’O en Margiela.
Branding gaat niet alleen om vorm, maar ook om inhoud: meeleven, nadenken over de mensen achter je merk en je consument. Betrokkenheid of medeleven tonen of zelfs een statement maken kunnen een belangrijk onderdeel zijn van je brand identity.
En soms kan een merk een hele wereld creëren, waarrond een ware cult ontstaat. Met verheerlijking van het logo. Denk aan Supreme of Patagonia. Of het universum rond de Belgische band Amenra.
Tenslotte vat Kate haar tips samen.
“The single word that will drive the future is emotion”, zei Patrick Dixon. Wanneer je een gevoel opwekt, dan versterk je alles.
Op het einde was er nog even tijd voor enkele vragen: Voer je een rebranding best geleidelijk door, of liever via een radicale switch? Wat vind je van de huidige trend van brands met een simpele naam en branding, zoals ‘Bier’ voor een biermerk? Waar of hoe kan je die tijdsgeest het beste volgen: is er één magazine, website, medium, persoon die je daarvoor volgt?
Cookies opgeslagen