Wedstrijden

voor

Er bestaan heel wat wedstrijden waarbij creatieve ondernemers kans maken op omkadering en coaching, een financiële prijs of vergoeding of erkenning en media-aandacht. Sommige wedstrijden baseren zich op je businessplan of ondernemersidee, andere focussen eerder op de creatieve kant van je onderneming. Voor de creatieveling kan het winnen van een award de start van een carrière betekenen of deze naar een hoger niveau tillen. Voor een bedrijf kan het de sleutel zijn naar het betreden van nieuwe markten en waardevolle media-aandacht genereren.

Vooraleer je je inschrijft, doe je er goed aan het wedstrijdreglement zorgvuldig na te lezen. Let daarbij vooral op de afspraken rond auteursrechten en hoe de eventuele financiële vergoeding betaald wordt. In dit overzicht zijn ook wedstrijden opgenomen waarvoor je niet kan inschrijven.

Een algemeen overzicht van ondernemerswedstrijden vind je op de website van VLAIO. Voor milieugerichte start-ups raden we SE'nSE fonds, dat zaaikapitaal biedt, aan.


 • De Belgian Fashion Awards worden jaarlijks uitgereikt in zeven categorieën en hebben als doel het talent uit de Belgische mode-industrie in de brede zin van het woord meer in de kijker te zetten. De awards worden georganiseerd door Flanders DC, MAD Brussels, WBDM, Knack Weekend en Le Vif Weekend.

Er zijn ook heel wat internationale modewedstrijden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste:

 • Het Festival International de Mode et Photographie à Hyères promoot en ondersteunt jonge ontwerpers op het gebied van mode, fotografie en accessoires. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd.
 • De prestigieuze LVMH Prize werd opgericht om jong talent te honoreren en te ondersteunen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge designer en drie afgestudeerden.
 • Met de International Woolmark Prize wil de Australische Woolmark Company opkomend modetalent ondersteunen en de veelzijdigheid van merinowol laten zien. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt.
 • De ANDAM Fashion Awards worden jaarlijks uitgereikt. De vier verschillende prijzen bieden financiële en logistieke ondersteuning aan jonge modeontwerpers.
 • De International Talent Support reikt jaarlijks een aantal prijzen uit om jonge modetalenten te promoten en ondersteunen.
 • De H&M Design Award is een jaarlijkse designprijs voor afstuderende studenten van geselecteerde modescholen.

Er bestaan ook wedstrijden die de focus leggen op innovatie, nieuwe technologieën en duurzame mode:

 • De Textirama Foundation lanceert twee keer per jaar een call voor innovatieve projecten in de textielindustrie en reikt een prijs uit voor een project en een concept.
 • De Global Change Award van de H&M Foundation is een jaarlijkse prijs voor innovaties voor circulaire oplossingen in de mode-industrie.
 • De Redress Design Award is een ontwerpwedstrijd voor duurzame mode.
 • De LifestyleTech Awards is een innovatiewestrijd waarbij lifestyle tech start-ups kunnen connecteren met merken en investeerders. 
 • De Trophées européens de la mode circulaire of de European Circular Fashion Awards worden jaarlijks uitgereikt en belonen ecologische innovaties in de mode- en textielsector.

Lees in deze pdf alles over 'Marketing en communicatie' in mode.

Download de pdf

Events en workshops

De creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.