Achter de stoere ontwerpen van Arthur Vandergucht schuilt een eerder timide gevoelsmens. Sinds hij zijn liefde voor metaal ontdekte, heeft hij zich vol overgave vastgebeten in het materiaal en zijn technieken.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Arthur Vandergucht

Arthur Vandergucht © Ringo Gomez-Jorge

Wie is Arthur Vandergucht?

  • studeerde interieurvormgeving aan LUCA School of Arts Gent
  • toonde zijn werk op Collectible in Brussel en Alcova in Milaan
  • heeft zijn atelier in de autogarage van zijn vader

Tijdens mijn studies ontdekte ik mijn voorliefde voor sculpturale meubels en objecten. In combinatie met mijn liefde voor metaalbewerking ontwikkelde ik een persoonlijke beeldtaal. Terwijl de meeste ontwerpers een constructief element zoals de popnagels zouden verstoppen, gebruik ik dat net als decoratief element. Ook de manier waarop de meubels zijn opgebouwd, en hoe de verschillende stukken metaal samensmelten tot één geheel, geeft een bijzondere dynamiek aan mijn werk. Ik vind het fascinerend dat je de constructie visueel kan afleiden uit het ontwerp. Daarbij streef ik ernaar om het ontwerp zowel constructief als visueel tot een minimum uit te puren. Als ik naar een object kijk, dan is dat altijd met een technisch-artistieke bril. Ik wil vooral mezelf continu verbeteren. Het functionele is dus minder essentieel.

Arthur Vandergucht voor Hugo Boss

Voor Hugo Boss

Hoewel ik voor Mix Brussels achttien tafels voor de hotellobby mocht maken en een uniek stuk creëerde voor de 25ste verjaardag van Hugo Boss parfum, blijft het een uitdaging om de juiste balans tussen het artistieke en zakelijke te vinden. Ik ben 100% overtuigd van wat ik doe, en laat me niet terugdeinzen door een buitenstaander. Als je artistiek trouw blijft aan jezelf, dan ben ik ervan overtuigd dat het zakelijke op termijn sowieso in orde komt.

Rivet bench

Intussen probeer ik me vooral te pletter te amuseren, en mezelf telkens heruit te vinden. Zo werkte ik al met aluminium en metaal, en experimenteer ik ook met andere materialen. Schetsen doe ik zelden, ik werk graag heel hands-on.

voor Mix Brussels © Jeroen Verrecht