Achttien jaar lang werkte Bertrand Lejoly voor andere ontwerpers. Daar leerde hij de kneepjes van het vak. Sinds hij in 2021 zijn eigen studio oprichtte, ontwierp hij onder meer voor Duravit, Zanotta en Serax.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Bertrand Lejoly

Bertrand Lejoly © Britt Guns

Wat maakt je anders dan andere ontwerpers?

Zowel persoonlijk als professioneel ben ik een versmelting van de Germaanse en Romaanse cultuur. Als kind groeide ik op in een Duits- en Franstalige familie in Eupen, waardoor beide talen en culturen een essentieel onderdeel zijn van wie ik ben. Later studeerde ik in Luik en werkte ik eerst in Duitsland en later in Milaan bij de Italiaanse architect Matteo Thun. In 2013 verkaste ik naar Antwerpen om er als hoofd productdesign aan de slag te gaan bij Vincent Van Duysen. Dat constant balanceren tussen het Noord-Europese pragmatisme en de Zuiderse passie en elegantie maakt mijn werk als ontwerper uniek. Bovendien voel ik dat vooral Italiaanse bedrijven op zoek zijn naar die noordelijke invloed.

Toto voor Zanotta

Toto voor Zanotta

Waarin schuilt voor jou de magie van de discipline?

Hoe een idee transformeert tot een industrieel product, vind ik magisch. Ik hou ervan om op basis van een briefing van een bedrijf een creatief ontwerp te bedenken dat tegelijk perfect binnen hun DNA en noden past. Een goed ontwerper anno 2022 is ook een dienstverlener. Tegelijk heb ik zelf veel ervaring, waardoor ik durf vechten voor mijn ideeën.

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

Alles is een uitdaging. Zo ondergaat de designwereld een gigantische transformatie naar meer duurzaamheid, en vraagt dit van ontwerpers een nieuwe manier van denken. Daarnaast blijft het als zelfstandig industrieel ontwerper niet vanzelfsprekend om van royalties te leven. Gelukkig geven mijn eerste collecties, zoals D-Neo voor de wereldspeler Duravit, me voldoende vrijheid om verder te gaan. Tegelijk speelt mijn verleden soms ook in mijn nadeel. Mensen vragen zich af wie ik ben, en wat mijn signatuur is. Al vind ik net daarin ook motivatie.

D-Neo

D-Neo voor Duravit