Met enkele internationale ervaringen op zak werkt Ilias Mettioui nu als freelance art director en grafisch ontwerper. Esthetiek en storytelling vormen daarbij een ondeelbare twee-eenheid.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Ilias Mettioui © Cécilia Poupon

Ilias Mettioui © Cécilia Poupon

Wie is Ilias Mettioui?

  • studeerde grafisch ontwerp aan LUCA School of Arts Gent
  • specialiseerde zich verder tot art director
  • werkt vooral voor modeklanten zoals Rombaut, D’heygere, Farfetch en Morobé

Voor een stage bij schoenenontwerper Mats Rombaut verhuisde ik naar Parijs. Later verkaste ik voor een job bij Farfetch naar Londen. Bij Mats mocht ik naast het grafisch ontwerp de volledige art direction van het tweede merk Virón uitwerken. Zo leerde ik met een dubbele blik naar merken kijken: de digitale, grafische uitstraling én de globale esthetiek en storytelling van het merk. Ook bij Morobé werk ik in nauw overleg met oprichtster Virginie en creatief directeur Bernard Tournemenne aan het volledige proces van rebranding. Van modellen en fotografen kiezen over de productie van de shoot tot de uitrol van de campagne voor de verschillende platformen.

Voor VIRON © Cécilia Poupon

Voor VIRON © Cécilia Poupon

Als graficus kijk ik op een andere manier naar een beeld. Zo hecht ik veel belang aan de compositie, framing en storytelling of de manier waarop het beeld zal opvallen tussen de miljoenen andere plaatjes. Door schoonheid en storytelling perfect hand in hand te laten gaan, proberen we klanten mee te nemen in ons verhaal. Om het publiek te verrassen, werken we daarvoor soms met 3D-animaties. We proberen de limieten van het medium te verleggen door bijvoorbeeld technieken uit de filmwereld te implementeren. Bovendien laat deze technologie me toe om zowat elke droom om te zetten in realiteit. Dat geeft bijzonder veel voldoening.

Voor FARFETCH x Marc Jacobs © Alessio Bolzoni

Voor FARFETCH x Marc Jacobs © Alessio Bolzoni

Hoewel ik nu vooral in de mode werk, is dat an sich geen vereiste. Ik wil me niet limiteren tot één stijl of sector. Al moet ik wel toegeven dat ik een zwak heb voor schoonheid. Dat ik mijn liefde voor typografie elke dag kan combineren met mooie beelden is mijn grootste luxe.

Voor MOROBÉ © Marie Wynants & Adriaan Claerhout

Voor MOROBÉ © Marie Wynants & Adriaan Claerhout