In haar tweede jeugd ontdekte Marijke Jans haar liefde voor meubilair en objecten. Omdat ze niet wil bijdragen aan de afvalberg, creëerde ze haar eigen biologisch afbreekbaar materiaal.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Marijke Jans

Marijke Jans

Wie is Marijke Jans?

  • studeerde interieurvormgeving aan Thomas More in Mechelen
  • houdt van de combinatie van creativiteit en techniciteit
  • innoveert met materiaal op basis van reststromen van koffie

Tijdens mijn onderzoek naar een fascinerend biologisch afbreekbaar materiaal stootte ik

relatief snel op het potentieel van koffie. Mensen associëren koffie met gezelligheid, en esthetisch is het toegankelijker dan veel andere biobased materialen. Zelf wilde ik als ontwerper niet bijdragen aan de afvalberg, en dus met een CO2-negatieve reststroom werken.

Nabad

Nabad

Mijn praktijk is een continu lopend technisch en vormelijk materialenonderzoek, met unieke ontwerpen als tastbaar resultaat. Al komt het idee of concept wel steeds meer op de eerste plaats, nu ik het materiaal beter begrijp. Dat tijdens dat creatieve proces momenten van onzekerheid en eureka’s elkaar afwisselen, maakt het magisch. Tegelijk is het niet eenvoudig om het grote publiek warm te maken voor een materiaal waarvan ze de eigenschappen nog niet kennen. Willen we onze materiële wereld duurzamer maken, dan zullen we die onzekerheid moeten aanvaarden. Als ontwerper neem ik die pioniersrol graag op.

Kaffa

Kaffa

Dankzij mijn achtergrond als ondernemer in de bouwsector sta ik met beide voeten stevig in de realiteit. Ik combineer mijn ontwerppraktijk met een job bij Buro Kade, het Nederlandse architectenkantoor waar ik stage liep. Zij zetten zelf ook sterk in op circulair design en zetten hun schouders ook mee onder mijn koffieproject. Al werk ik ook volop aan de schaalbaarheid van mijn materiaal en ontwerpen, zodat ik op termijn een zo groot mogelijke impact kan realiseren.

Kaffa

Kaffa

Nabad

Nabad