Pol Vogels haalt voor zijn expressieve ontwerpen inspiratie bij ons Belgisch cultureel erfgoed en persoonlijke familieverhalen. Nu komt zijn grootste uitdaging eraan: een eerste volwaardige collectie.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

Wie is Pol Vogels?

  • studeerde af aan de modeacademie van Sint-Niklaas
  • ontwierp de outfit voor de Nationale feestdag 2022 voor prinses Delphine
  • werkt ook als teamleider in een maatwerkbedrijf

Ik kan heel moeilijk ergens inspiratie uithalen waar ik niet 100% feeling mee heb. Mijn kostuums waren gebaseerd op het carnaval van Binche. We hebben zoveel Belgische cultuur en zoveel goede kunstenaars, denk maar aan Magritte of Roger Raveel. Voor mij is het logisch om heel dicht bij mezelf of mijn omgeving te blijven. Omdat ik zo altijd iets oprecht maak. Mijn collectie die geïnspireerd is op duiven is grotendeels een verwijzing naar mijn opa en papa die allebei duivenmelkers zijn. En ook mijn nieuwe ontwerpen met de kanaries gaan voor een stuk over mijn vader, want hij heeft gewerkt in de Limburgse steenkoolmijnen. Dat verhalende vind ik heel belangrijk.

© Lieze Vogels

© Lieze Vogels

Ik heb eerst architectuur gestudeerd en daar neemt een gebouw enorm veel tijd in beslag. Nu kan ik een schets maken en op een paar dagen een heel silhouet neerzetten. Dat vind ik nog altijd heel betoverend. Ik heb ook geleerd dat ik me gelukkig moet voelen om zelf dingen te maken. Mijn moeder heeft zich een jaar geleden van het leven beroofd en ik was het kinderlijke uit mijn eerdere collecties verloren. Maar ik voel de speelsheid terugkomen.

Voor Prinses Delphine

Voor Prinses Delphine

© Hadewijch Bosmans

© Hadewijch Bosmans

Nu ik officieel afgestudeerd ben, staat er ook meer op het spel. Ik wil mijn eerste collectie uitbrengen, en misschien ook mijn enige als het niet aanslaat. In mijn hoofd heb ik 2025. Maar hoe moet het er dan uitzien? En wat wordt mijn doelpubliek? Moet ik me enkel richten op de haute couture bijvoorbeeld, of toch meer commercieel gaan? Met die vragen speel ik nog. De droom van elke ontwerper is natuurlijk dat je die twee kan combineren.

© Lieze Vogels

© Lieze Vogels