Als kind van haar generatie kleurt Sofie Deckers buiten de strikte lijntjes van haar discipline. Naast haar toegepast werk als grafisch vormgever voor onder meer designlabel Volmaakt creëert ze artistiek werk waarin ze de ruimtelijkheid opzoekt.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Sofie Deckers

Sofie Deckers

Wat maakt je anders dan de anderen?

Na mijn studie grafisch ontwerp aan LUCA in Gent heb ik aan HEAD in Genève een bijkomende master design, space and communication gevolgd. Tot dan had ik het gevoel dat ik me nooit perfect kon uitdrukken. In die multidisciplinaire mix heb ik mijn taal gevonden. Ik hou ervan om composities in de ruimte te creëren, en grafische vormgeving, scenografie en performance met elkaar te combineren. Dat ik toeschouwers de ruimtelijkheid kan laten ervaren, en hen via mijn ontwerpen iets kan doen beleven, vind ik magisch. Bovendien werk ik graag analoog, en hou ik van tactiliteit. 

MOKJA BANG voor Mokja

MOKJA BANG voor Mokja

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

Het is niet altijd even eenvoudig om mezelf te profileren. Mensen die zelf in de sector zitten, begrijpen de breedte van mijn praktijk. Buitenstaanders hebben vaak een zeer afgelijnd beeld van wat een grafisch vormgever doet. Daarom heb ik nu een korte en een lange uitleg over mijn werk. 

Catalogus voor Volmaakt

Catalogus voor Volmaakt

Hoe ga je om met innovatie en duurzaamheid?

Voor een scenografieopdracht voor Designregio Kortrijk werkten Manon De Cuyper en ikzelf enkel met materialen die we kregen via lokale leveranciers. Doordat we de materialen nadien wilden terugbrengen, gingen we op zoek naar slimme manieren om ze aan elkaar te bevestigen. Net deze beperkingen bleken ons creatief proces te stimuleren. Daarnaast werk ik voor Format in Z33 aan een gesitueerd onderzoek naar de Damvallei. Tussen de jaren 1930 en 1960 floreerde het lokale toerisme in dit recreatieoord aan de Schelde, terwijl er nu een schrijnend gebrek aan plekken met zwemwater is. Via interviews ga ik op zoek naar herinneringen aan dit zwemverleden, die meteen de basis vormen voor mijn reflecties over een mogelijke toekomst.

Scenografie voor Designregio Kortrijk © Jonas Verbeke

Scenografie voor Designregio Kortrijk © Jonas Verbeke