Dat An Gillis met Studio Naan voor elk project kiest voor een andere techniek en materiaal, dwingt haar om samen te werken. Al geeft net dat haar ontzettend veel energie.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

An Gillis

An Gillis

Wie is An Gillis?

  • studeerde interieurvormgeving (OHO) aan Thomas More Mechelen
  • laat zich graag inspireren door geschiedenis
  • ontwerpt compromisloos in bijberoep

Voor mijn objecten en installaties vertrek ik het liefst van een historisch verhaal. Al van jongs af aan boeit geschiedenis me mateloos. Ik verdiep me in historische documenten en ga in gesprek met steden en gemeenten, heemkundige kringen of lokale musea. Zo ontwierp ik voor mijn thuisstad Tienen het schommelende daybed De Dip of toon ik in Kortrijk het vlasvlot Vlos. Dat vertelt het relaas van de vlasteelt in de streek, maar was tegelijk een onderzoek naar het gebruik van vlascomposiet.

Y-line Ieper

Y-line Ieper

Verleden en heden gaan in mijn praktijk hand in hand. Traditionele ambachten vormen een belangrijke bron voor innovatie. Zo transformeerden Nabil Aniss en ikzelf voor het Al Khat-project een traditioneel Berbers textielobject tot een hedendaags stuk door lokale wol en industriële jacquardtechnieken te integreren. Ik probeer zo veel mogelijk te werken met pure materialen of met los te maken verbindingen. Eerder dan voor hoogtechnologische oplossingen kies ik voor traditionele, vaak meer duurzame technieken. Het ambachtelijk maken geeft me de meeste voldoening.

Suikerspiegel

Suikerspiegel

De Dip

De Dip

Experimenteren behoort tot de kern van mijn ontwerppraktijk. Als je iets onderzoekt en dat daarna ook kan realiseren, is dat ronduit magisch. Ook uit de samenwerking met andere ontwerpers of makers haal ik veel energie. Aangezien ik voor elk project met een ander materiaal werk, maken die samenwerkingen intrinsiek deel uit van mijn creaties. Dat ik me dagelijks kan omringen met gepassioneerde mensen, is een onbeschrijflijk voorrecht.

Vlos

Vlos